3 calitati si 3 defecte

Când vine vorba de un interviu de angajare, unul dintre cele mai dificile momente este acela în care trebuie să prezinți calitățile și defectele tale. Și nu doar pentru că acest fapt necesită o autoanaliză atentă, ci și pentru că presupune să vinzi un produs prețios: pe tine.

Totuși, un aspect pe care nu toată lumea îl percepe astfel este faptul că întreg interviul presupune o promovare de sine. Diferența o face faptul că descrierea experienței de muncă și a proiectelor realizate anterior implică o promovare de sine inconștientă. Atunci când ești pus în situația de a vorbi despre calitățile sau defectele tale, acest proces devine conștient. Mai mult, atinge un nivel mai personal deoarece implică o doză mai mică de obiectivitate, iar materializarea lor este, adesea, greu de observat.

Așadar, știind că aceste momente pot fi deseori dificile, îți vom oferi câteva sfaturi utile. Cel mai important aspect este să îți iei cât timp ai nevoie și să te autoanalizezi. Încearcă să fii obiectiv și să te gândești la exemple pentru fiecare defect sau calitate pe care o găsești la tine. Gândește-te cât de des ai acționat în acea manieră. Dacă răspunsul este „o dată” sau „foarte rar”, înseamnă că acea calitate sau acel defect nu te definește și nu merită menționată.

De asemenea, sinceritatea este esențială! Nu oferi răspunsuri generice și nu oferi răspunsuri care crezi că s-ar potrivi pentru locul de muncă dorit, dar care nu sunt adevărate. Încearcă să înțelegi ce calități ar fi utile pentru un angajat pe postul dorit și selectează-le pe cele care se regăsesc și în cazul tău.

Despre ce calități și defecte să vorbești la interviu?-2

Ce calități apreciază angajatorii la interviu?
Nu orice calitate pe care o ai este apreciată de un angajator și nu orice calitate este relevantă pentru acesta. De exemplu, faptul că ești un înotător bun nu o să te ajute atunci când vrei să urmezi o carieră, să spunem, în IT. Totuși, e foarte bine să precizezi acest aspect atunci când angajatorul te întrebă despre hobby-urile tale.

În ceea ce privește calitățile, iată o listă cu cele pe care angajatorii își doresc să le audă:

Te adaptezi ușor

Un aspect atât de important și, totuși, de multe ori nemenționat. Aproape în orice domeniu este vital să existe oameni maleabili, care se pot adapta repede schimbărilor care, inevitabil, apar.
Unul dintre principalii factori care produce schimbări în interiorul companiilor este tehnologia. Aceasta evoluează rapid și are o influență mare, în funcție de specificul firmei. De cele mai multe ori, tehnologia produce schimbări la nivel de producție propriu-zisă, logistică, servicii, promovare și comunicare.
Pe lângă schimbarea influențată de tehnologie, mai pot apărea modificări de personal, stil de management, politici interne etc. În plus, odată intrat într-o echipă nouă, e foarte important să te poți adapta rapid, astfel încât să existe un mediu de lucru plăcut în care fiecare membru să poată fi productiv.

Ești sociabil

Dacă ești comunicativ și relaționezi ușor cu cei din jur, ai un mare plus. Munca în echipă înseamnă interacțiune, motiv pentru care acest aspect este foarte important. Și chiar dacă jobul tău nu presupune să lucrezi cu ceilalți membri ai echipei, nevoia de comunicare este mereu prezentă, iar lipsa acesteia poate crea probleme în interiorul unei companii. În plus, natura ta sociabilă poate crea un mediu plăcut de muncă și poate ridica moralul echipei.

Ești atent la detalii

Chiar dacă această frază se regăsește în majoritatea anunțurilor de angajare și deja a devenit puțin clișeică, atenția la detalii este, totuși, o calitate importantă pe care nu toată lumea o are. De multe ori, diferența dintre un produs bun și unul perfect stă în detalii. Așa că, dacă ai această calitate, nu ezita să o menționezi.

Ești curios

Curiozitatea presupune dorință de cunoaștere. Dorința de cunoaștere presupune informare. Această calitate este foarte importantă pentru un angajat care vrea să evolueze atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Totuși, această curiozitate trebuie menținută în direcții care sunt relevante pentru tine, și nu îndreptată spre viața personală a colegilor și nici spre informații care au un caracter confidențial.

Ești optimist.

Dacă muncești într-un mediu dinamic, acesta poate fi, uneori, puțin stresant. Atunci când mediul este stresant, moralul echipei poate scădea. Din acest moriv, prezența unei persoane optimiste, care emană o energie pozitivă este bine-venită. Așa că, dacă te consideri o persoană optimistă nu ezita să menționezi acest aspect, chiar dacă ți se pare neimportant pentru îndeplinirea sarcinilor din fișa postului.

Ai un spirit analitic bine dezvoltat

Poți vedea imaginea în ansamblu, dar și fiecare element care alcătuiește acestă imagine. Analizezi orice situație care se ivește și încerci să găsești cea mai bună soluție. Obișnuiești să identifici elemente ce nu funcționează la parametri maximi în anumite sisteme și, mai ales, să identifici modalități prin care acestea pot fi îmbunătățite. Dacă descrierea de mai sus te caracterizează, nu uita să faci acest aspect cunoscut și angajatorului.

Ești persuasiv

Dacă ai putere de convingere și ești persuasiv, asta poate însemna că ai capacitatea de a fi un lider bun pe care oamenii îl urmează. Chiar dacă jobul tău nu implică vânzare sau coordonarea unei echipe, această calitate este oricum apreciată de majoritatea angajatorilor.

Ești dedicat

Pui foarte multă pasiune în ceea ce faci și dorești ca rezultatele tale să fie pe măsură. Mai mult, nu abandonezi anumite proiecte atunci când situația devine mai complicată decât ai prevăzut, ci îți aduni toate forțele pentru a finaliza ceea ce ți-ai propus. Angajatorii au fost și vor fi mereu în căutare de persoane dedicate, iar principalul motiv este constituit de faptul că dedicarea presupune și loialitate.
Procesul angajării implică, de cele mai multe ori, anumite riscuri și investiții din partea companiei. Așadar, persoana care coordonează acest proces își dorește să găsească un candidat care să îi ofere o oarecare doză de siguranță în ceea ce privește parcursul în companie. Mai mult, exprimarea dorinței de a rămâne în acea echipă o perioadă lungă de timp poate fi un mare avantaj la un interviu de angajare.

Acestea sunt o parte dintre calitățile pe care angajatorii le apreciază și care, aparent, nu au întotdeauna legătură directă cu jobul pentru care aplici. Totuși, aceste trăsături de caracter sunt foarte benefice pentru bună colaborare cu ceilalți membri ai echipei sau cu persoanele din conducere.

Despre ce

defecte

este bine să spui într-un interviu

Ce trebuie să păstrezi mereu în minte este faptul că niciun angajator nu se așteaptă să găsească un candidat perfect, fără defecte. Cu toții le avem și este ceva natural, iar angajatorii apreciază sinceritatea și puterea de autoanaliză. Totuși, încearcă să nu prezinți defecte care ar putea să îți scadă șansele de a obține locul de muncă visat, precum „nu pot colabora cu alte persoane”. În același timp, este vital să dai un răspuns concret. Evită fraze de genul „nu m-am gândit la asta” sau „nu am niciun defect demn de menționat”. Ei vor să observe cum faci față unor situații stresante și dacă ai puterea de a analiza corect anumite aspecte personale sau mai puțin personale, fapt care are aplicabilitate și la locul de muncă.

Totodată, angajatorii preferă defecte care se pot corecta în timp, prin training-uri, dar și odată cu experiența de muncă. Iată câteva defecte pe care le poți menționa fără a-ți face probleme că ți-ai pierdut șansele pentru locul de muncă dorit:

Ești timid

Multe persoane sunt timide la început, dar odată ce se obișnuiesc cu mediul și persoanele din jur, această timiditate poate dispărea. Mai mult, această trăsătură nu creează probleme în interiorul companiei și nici nu este una permanentă. Timiditatea poate fi văzută și ca un aspect pozitiv, astfel încât presupune că ești o persoană morală, cu bun simț și care nu dorește să îi deranjeze pe cei din jur.

Ești încăpățânat

Încătățânarea este perseverența dusă puțin mai departe. Dacă ești o persoană încăpățânată, acest fapt îi poate arăta angajatorului că ai capacitatea de a lupta pentru ceea ce e important pentru tine și a nu renunța ușor. De cele mai multe ori, persoanele încăpățânate sunt și ambițioase, aceasta fiind o calitate dezirabilă.

Îți este dificil să urmezi proceduri stricte.

Nu ești confortabil cu un sistem care implică micromanagement, iar acest aspect poate fi văzut ca fiind unul pozitiv. Dacă îți dorești libertate în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor de lucru, înseamnă că ești creativ și capabil să gestionezi proiectele de care ești responsabil. Mai mult, ai inițiativă și, posibil, idei nonconformiste care pot ajuta echipa și pot aduce rezultate frumoase.

Nu-ți place să te grăbești.

Mai ales dacă nu este cazul. Acest defect sugerează faptul că îți place să îndeplinești sarcinile cât se poate de bine. Totuși, într-un domeniu foarte dinamic vei fi pus în ipostaza de a te grăbi și de a gestiona mai multe proiecte în același timp. Așadar, ideal ar fi să menționezi faptul că poți renunța la acest obicei dacă situația impune asta.

În ceea ce privește defectele tale, este foarte important să demonstrezi că ai capacitate de analiză, chiar dacă rezultatele nu sunt în favoarea ta. Încearcă să eviți defecte care maschează, într-un mod foarte evident, calități: „sunt perfecționist”, „muncesc prea mult”. Fii sincer și încrezător, evitând răspunsuri superficiale.

You May Also Like

About the Author: Adi Groza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *