Amenajarea salii de clasa imagini

Școala e al doilea cel mai frecventat loc de cel mic, imediat după casă – petrece în sala de clasă chiar și mai mult de șase ore pe zi. Elevul nu este doar principalul beneficiar al educației, ci și principalul beneficiar al designului unei săli de clasă – confortul și starea sa de bine primează. 

Iar aceste aspecte pot fi amplificate printr-un design interior reușit, care să îi sporească productivitatea și să fie un aliat de încredere în procesul învățării. Un spațiu încărcat nu va încuraja niciodată creativitatea unui copil. În schimb, un spațiu amenajat cu bun-gust va face mai mult de atât: îl va ajuta să-și atingă potențialul maxim. 

Cum este planificat procesul de amenajare al salii de clasa

Procesul efectiv de amenajare al unei săli de clasă poate fi împărțit în câteva etape: 

 • alegerea conceptului: sala de clasă poate fi inspirată de modelul educațional norvegian, poate avea o zonă de relaxare, poate avea multe accente de culoare; toate aceste aspecte sunt stabilite de la început, când e vital să stabilim direcția în care merge amenajarea noastră și care este conceptul personalizat de la care pornim
 • evaluarea spațiului și zonelor necesare: în funcție de dimensiunea spațiului se va decide nu doar compartimentarea sa, ci și aspecte precum masivitatea mobilierului și poziționarea sa
 • planificarea propriu-zisă: constă în deciderea tuturor aspectelor relevante: de la poziționarea catedrei și a băncilor și până la schema cromatică și finisaje
 • amenajarea efectivă.

Cele mai importante spatii intr-o sala de clasa

Sala de clasă, deși este un spațiu deschis, are nevoie de o configurare extrem de clară, pentru ca toate elementele esențiale să își găsească locul. 

Zona/Coltul de lectura

Colțul de lectură este cel care îi adună pe cei mici laolaltă atunci când se citesc povești, așa că pilonul fundamental? Cu siguranță confortul. Pernele-puf mari, o bibliotecă la care să aibă acces și o pardoseală care să nu genereze disconfortul termic sunt trei dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont în amenajarea acestui reading corner. 

Zonele cu activitati/de autocunoastere

Zonele cu activități sunt personalizate în funcție de fiecare clasă / grupă de vârstă în parte și este un punct care ne provoacă imaginația: activitățile pe care le implementăm trebuie să fie nu doar distractive, ci și interesante, educative și sigure pentru cei mici – un colț în care sunt expuse lucrările lor, un white board pe care să deseneze zilnic starea lor din acel moment sau un loc de „check-in” cu o scară pentru înălțime, ca cei mici să se măsoare lunar. 

Zona de vestiare/dulapuri pentru depozitarea rechizitelor

Zona de vestiare sau dulapuri este un aspect extrem de important în amenajare – ea trebuie să fie atât funcțională, cu dulapuri suficient de spațioasă, cât și estetice, ca să se piardă în povestea amenajării. Este important ca zona de vestiare să fie ușor accesibilă pentru cei mici, iar mobilierul de aici trebuie adaptat înălțimii lor și trebuie să aibă colțurile cât mai mascate, pentru a nu există riscul unei accidentări. 

Tabla si catedra

Indispensabile în orice sală de clasă, tabla și catedra trebuie poziționate atent, astfel încât copiii să aibă vizibilitate, iar educatorul / profesorul să îi poată supraveghea în timpul activităților. Cu toate acestea, este important ca biroul profesorului să fie cât mai aproape de nivelul celor mici, pentru a se consolida o relație de egalitate, iar copiii să se simtă mult mai apropiați de dascăl. 

Dispunerea mobilierului  intr-o sala de clasa moderna

Mai ales în contextul Covid-19, am înțeles cât de important este un spațiu aerisit, curat, în care să nu ne simțim sufocați de mobilier. De aceea mobilierul ideal într-o sala de clasa moderna este unul cât mai light, ușor – nu doar pentru că e estetic, ci și pentru că e mai sigur pentru copii. 

Culorile sunt foarte importante – e momentul să optăm pentru nuanțe diafane și vesele, care să genereze bucurie. Piesele de mobilier nu trebuie puse la un loc pentru a da senzația de îngrămădit; dimpotrivă, e ideal să amplasăm mesele și scaunele la distanțe cât mai rezonabile, astfel încât fiecare copil să simtă că are spațiul său. 

Mobilierul modular este o alegere ideală, pentru că favorizează lucrul pe echipe – la fel de favorabile sunt și piesele de mobilier cu dublu rol: o bancă poate fi și spațiu de depozitare, de exemplu. Se economisește astfel spațiu, designul fiind unul mult mai aerisit. 

Cum alegi conceptul si mesajul pentru salile de clasa

Conceptul amenajării trebuie ales încă de la începutul amenajării și trebuie să fie, practic, povestea sălii de clasă: putem alege conceptul Disney, de exemplu, în care pereții clasei să fie pereții unui castel. Stupul de albine sau lumea desenelor animate sunt alte concepte pe care le putem alege pentru o sală de clasă – important este să alegem ceva cât de viu, energic, creativ și jucăuș posibil. 

Decorarea salii de clasa

Decorarea sălii de clasă este un ultim pas în amenajarea noastră, unul extrem de flexibil și customizabil. Putem decora clasa de mai multe ori pe an, dacă alegem tematica anotimpurilor: în fiecare anotimp aducem culori și decorațiuni specifice (toamna vom agăța frunze pe pereți, de exemplu). O altă tematică pe care o putem aborda este cea boho – culori pastelate care să genereze armonie. Indiferent de tematica pe care o alegem pentru decor, este vital ca cei mici să se simtă parte din proces și să fie incluși în amenajare, prin micile lor proiecte de do it yourself și planse handmade. 

Culori recomandate pentru sala de clasa

Culorile recomandate pentru o sală de clasă? Toate. Însă nu negru sau gri – putem să ne jucăm cu o schemă cromatică foarte variată și densă, pentru că, după cum știm, culorile îi fac pe cei mici bucuroși. Este important să avem o largă varietate de nuanțe, pentru ca toată lumea să fie „mulțumită” – galbenul, verdele, albastrul, movul și rozul sunt printre cele mai îndrăgite culori în amenajările pentru cei mici. 

De ce ai nevoie de profesionisti pentru amenajarea salilor de clasa

Să amenajezi o sală de clasă nu este un proces ușor – dincolo de latura estetică importantă, o clasă este un spațiu în care funcționalitatea primează. De ce ar trebui să apelezi la un studio de design interior? 

 • pentru că experții cunosc nevoile spațiului – știu, de exemplu, că pardoseala într-un astfel de spațiu trebuie să fie rezistentă la trafic intens 
 • economisești timp – pentru că nu va trebui să petreci ore în șir căutând inspirație, materiale, meșteri
 • economisești bani – pentru că un studio de design interior are furnizorii cu cel mai bun raport calitate preț.

Amenajarea sălii de clasă joacă un rol elementar în succesul actului pedagogic, și nu ne referim doar la calitatea mobilierului sau dimensiunea încăperii. Designul și dispunerea inspirată a elementelor-cheie pot stimula progresul elevilor cu până la 16%, potrivit unui studiu de referință, în special în clasele primare.

Înainte ca Şcoala Aletheea să îşi găsească întruchiparea în proiectele arhitectului, ea a fost imaginată ca un mediu deschis şi stimulator, care să încurajeze elevii să exploreze şi să participe, şi să le faciliteze atât lor, cât şi profesorilor, desfăşurarea activităţilor de învăţare, respectiv de predare.

Am ținut cont de câteva repere esențiale, respectiv:

 • Crearea unui mediu bogat din punct de vedere vizual, distractiv şi surprinzător;
 • Asigurarea spaţiilor şi a suprafeţelor în care să fie expuse lucrările copiilor;
 • Săli de clasă spaţioase (45 – 55 mp) şi luminoase, care reflectă vieţile elevilor şi includ spaţiu de afişare pentru proiecte, lucrări de artă şi obiecte din natură;
 • Spații comune pentru arte vizuale, educație tehnologică, teatru și muzică, dar și pentru întâlnirile zilnice și lunare la care participă toți copiii din școală;
 • Atenţie specială acordată proporţiei şi înălţimii diferitelor elemente, pentru a asigura un spaţiu echipat şi decorat de manieră ergonomică.

Locul în care învață copiii trebuie să fie la fel de frumos ca ei!

Managementul claselor la Aletheea conține și o serie de elemente-cheie specifice, pe care le dezvăluim mai jos:

Zona de lectură – marcată specific

Copacul aprecierii

În acest copac foarte special, copiii și profesorii își pun în buzunare, unii altora, bilețele de apreciere sau de mulțumire.

Resurse de autocunoaștere

Am integrat în sala de clasă resurse cu ajutorul cărora copiii descoperă lucruri despre ei: oglindă, scara înălțimilor etc.

Mascota clasei 

Este foarte important să fie aleasă împreună cu copiii, în funcție de caracteristicile pe care le au.

Prezența

Mascota la scară mică, cu numele fiecărui copil scris cu litere de tipar mari; la intrarea în clasă, figurinele se întorc cu fața, iar la plecare cu spatele.

Regulile clasei – exprimate pe înțelesul copiilor.

Responsabilități

Nu avem doar privilegii, ci și responsabilități. Fiecare copil primește câte o sarcină importantă pentru menținerea unui mediu de învățare plăcut și echilibrat.

Calendarul zilelor de naștere

Calendarul naturii

Sărbătoarea celor 100 de zile de școală

Portofoliul și mapa de lucrări – realizate săptămânal

Etichete cu cuvinte scrise cu litere mari de tipar, pentru citirea globală

Etichete cu zilele săptămânii

Panouri pentru afișarea lucrărilor

Peretele de sub fereastră 

Am dotat sălile de clasă cu rafturi până sub pervaz, pe care să putem pune flori, portofolii și diverse altele; am urmărit să fie măcar două module mai mici, (nu unul singur, lung) ca să poată fi despărțite la nevoie (ca în imagine).

Dulapuri deschise, înalte

Pe peretele opus ferestrelor (cel cu ușa de interior), am poziționat dulapuri deschise mai înalte, în care se pot depozita tot felul de resurse pentru matematică, științe, arte.

Stativul pentru cărți

În fiecare clasă ar trebui să fie un stativ pentru cărți (avem o oră de lectură/săptămână la toate clasele); înălțimea va aceeași cu a dulapurilor de sub fereastră.

Exemplu de clasă pregătitoare:

You May Also Like

About the Author: Adi Groza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *