
Valori nutriționale și proprietăți pentru Ulei floarea soarelui Spornic
Calorii Ulei floarea soarelui Spornic, analiză nutrițională . Acest articol oferă informații despre compoziția nutritivă a produsului Ulei floarea soarelui Spornic. Acesta include o analiză a diferiților nutrienți, si a conținutului de minerale. De asemenea, oferă informații despre cantitatea de calorii, grăsimi, proteine, carbohidrați și fibre alimentare etc.
Produsul Ulei floarea soarelui Spornic conține 827 de calorii care pot fi arse de 207 minute de mers pe jos, 69 minute de alergare (jogging), 92 minute de ciclism, 92 minute de înot, 276 minute de yoga, 276 minute de cumpărături sau 207 minute de curățenie in casă. *Pentru mai multe activități, consultați tabelul de mai jos!
Consumul a 100 de grame din produsul Ulei floarea soarelui Spornic reprezinta 41% aport caloric din cantitatea zilnica estimata pentru un adult (2000 calorii). Produsul Ulei floarea soarelui Spornic contine 827 kilocalorii sau o valoare energetica de 3460 kj. Este un aliment din categoria Grasimi
Informații nutriționale
Produsul Ulei floarea soarelui Spornic conține 92 grame de grăsimi, din care saturate 10 grame, 0 grame de carbohidrați, din care zaharuri 0 grame, 0 grame de proteine și 0 mg de sodiu. Densitate calorică: Foarte mare (8.27kCal/g)
Proteine 0g Carbohidrați 0g Grăsimi 92g
827Calorii
Valori medii nutriționale pentru 100 grame de produs
Calorii82741% DZR
Grăsimi92 g100% DZR
din care Saturate10 g
Carbohidrați0 g0% DZR
din care: Zahar0 g
Proteine0 g0% DZR
Sare0 mg0% DZR*DZR – doza zilnică recomandată conform USDA
În cât timp arzi 827 de calorii?
Mers pe jos207 minute
Alergare (moderat)69 minute
Bicicletă (moderat)92 minute
Înot (freestyle)92 minute
Gimnastică165 minute
Baschet118 minute
Fotbal103 minute
Tenis103 minute
Yoga276 minute
Cumpărături276 minute
Curățenie207 minute*Acest tabel este o estimare pentru o persoana cu greutatea de 65 kilograme si este destinat doar în scop informativ.
Total calorii arse = Durata (în minute) x (MET x 3.5 x greutate în kg)/200
Calculatoarele au încorporată o activitate MET (metabolic equivalent for task). Acest număr estimează câtă energie folosește organismul în timpul unei anumite activități. Acesta variază în funcție de activitate și este standardizat astfel încât să poată fi utilizat în mod generalizat pentru diferite persoane și pentru a fi mai ușor de comparat diferite activități între ele.
Țineți cont de faptul că aceasta este o estimare generală și nu poate fi perfectă. Singura modalitate de a obține un număr cu adevărat precis este să mergeți la un laborator și să vă conectați la aparate care măsoară totul, de la VO2 max (absorbția maximă de oxigen) până la ritmul cardiac maxim.
Ce sunt caloriile? [Video]
Auzim tot timpul despre calorii: Câte calorii conține prăjitura asta? Câte calorii sunt arse făcând 100 de salturi, alergând pe distanțe lungi sau făcând agitație? Dar ce este o calorie, de fapt? Și de câte dintre ele avem nevoie de fapt? Emma Bryce explică modul în care câțiva factori diferiți ar trebui să intre în determinarea cantității recomandate pentru fiecare persoană.
Calculează-ți aportul zilnic de calorii
Dacă obiectivul dvs. este pierderea în greutate, luați în considerare un deficit caloric față de aportul caloric zilnic recomandat pentru menținere.. Un deficit caloric este pur și simplu un deficit de energie – consumați mai puține calorii decât folosiți – astfel încât organismul dumneavoastră arde grăsimea stocată (excesul de greutate) drept combustibil.
Puteți crea un deficit caloric mâncând mai puțin decât are nevoie corpul dumneavoastră. De asemenea, puteți arde calorii suplimentare prin creșterea activității fizice. Combinarea celor două (o dietă echilibrată și exerciții fizice) este o strategie sănătoasă pentru a pierde în greutate.
CALCULEAZĂ NECESARUL DE CALORII
Imperial
Metric
Basic Information
Sex
Age
years
Weight
kg
Height
cm
in
Goal
Activity Level
Sedentary
Spend most of the day sitting, with little or no exercise
Light
Exercise 1-3 times/week
Moderate
Exercise 4-5 times/week
Active
Daily exercise or intense exercise 3-4 times/week
Very Active
Intense exercise 6-7 times/week
Extra Active
Very intense exercise daily, or physical job
Your results:
Target calorie intake per day:
0
Get WP Calorie Calculator
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.
Uleiul de floarea-soarelui se obține prin extracția și presarea semințelor de floarea-soarelui. Are o aromă neutră, este galben – deschis la culoare și este uleiul vegetal cu cel mai mare conținut de vitamina E (alfa-tocoferol). Are punct de ardere ridicat (232 °C), fiind recomandat pentru gătirea termică.
Tipuri de ulei de floarea-soarelui
- Uleiul de floarea-soarelui linoleic este de fapt uleiul original de floarea-soarelui. Predomină conținutul de acizi grași polinesaturați (în special acidul Omega-6) și vitamina E, conținând o cantitate redusă de acizi saturați.
- Uleiul de floarea-soarelui cu conținut sporit de acid oleic este bogat în acizi grași mononesaturați, conținând cel puțin 80% acid oleic. Are un gust neutru și poate fi utilizat pentru orice tip de gătire.
- Uleiul de floarea-soarelui cu un conținut mediu oleic conține un procent mai mic de 10% de grăsimi saturate, mai puțin decât uleiul de floarea-soarelui linoleic. (1)
Compoziție nutritivă
Uleiul de floarea-soarelui are în compoziție acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum și o cantitate scăzută de acizi grași saturați. Predomină însă grăsimile polinesaturate, mai ales acidul linoleic, din care derivă acidul Omega-6. Conținutul de acizi linoleic și oleic conferă proprietăți unice fiecărei categorii de ulei.
Înlocuirea acizilor grași saturați și a acizilor trans cu acizii nesaturați (menținându-se un consum moderat) poate avea efecte benefice asupra sănătății, susține Asociația Americană de Cardiologie. (14)
100 ml de ulei de floarea-soarelui aduce un aport de 884 kcal organismului și pe lângă conținutul de acizi grași, mai conține (conform USDA – United States Department of Agriculture):
- vitamina E (41 mg);
- vitamina K (5,4 µg);
- vitamina B8 (0,2 mg);
- fier (0,03 mg).
Alte vitamine și minerale conținute de semințele de floarea-soarelui sunt pierdute în urma extracției și rafinării.
Beneficiile uleiului de floarea-soarelui
Activitatea anti-bacteriană și anti-microbiană a uleiului de floarea-soarelui
În Egipt a fost realizat un studiu pe un grup de copii născuți prematur, cărora li s-au aplicat pe piele comprese cu ulei de floarea-soarelui de 3 ori pe zi. Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative la nivelul pielii și o reducere a incidențelor de infecții nocosomiale, comparativ cu grupul de copii cărora nu le-au fost aplicate aceste comprese. Nu s-au observat efecte adverse ale terapiei. (5)
Activitatea anti-microbiană a uleiului de floarea soarelui a fost testată asupra infecției cu Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, Candida albicans, S. typhimurium și Escherichia coli. De această dată s-a folosit ulei de floarea-soarelui ozonizat (barbotat cu ozon), aplicat topic timp de 7 zile de la inocularea stafilococului. S-au observat efecte anti-inflamatoare precum și o grăbire a vindecării rănilor pe parcursul tratamentului, comparativ cu produsele anti-microbiene comerciale utilizate. (6)
Uleiul de floarea-soarelui și bolile cardiovasculare
Acizii grași Omega-6 din uleiul de floarea-soarelui și conținutul de fitosteroli ajută la reglarea cantității de lipide din sânge și reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. (3)
Într-un studiu realizat pe animale s-a demonstrat efectul cardioprotectiv al uleiului de floarea-soarelui, prin reducerea riscului de aritmii. Uleiul de floarea-soarelui a fost adăgat în alimentele animalelor (șoareci) timp de 4 săptămâni și s-a observat o scădere a indicenței de producere a fibrilației ventriculare-indusă după 6 minute și a ischemiei miocardice după 12 minute. (11)
Posibilul efect anti-cancerigen al uleiului de floarea-soarelui
Într-un studiu publicat în anul 2002 s-au prezentat efectele benefice ale consumului de uleiuri vegetale, printre care și cel din semințe de floarea-soarelui crud, asupra riscului de apariție a cancerului. A fost prezentat un posibil potențial anticancerigen al uleiului de floarea-soarelui pe un model de tumori ale pielii la șoareci – considerându-se 40 % din protecție ca fiind datorată uleiului. Studiile continuă deoarece deocamdată nu se poate afirma cu exactitate că uleiul de floarea-soarelui are un efect anti-cancerigen. (8)
Studii epidemiologice și experimentale au arătat că semințele de floarea soarelui sunt bogate în beta-sitosteroli (din vitamina E) care pot preveni apariția cancerului de sân. (15) Un studiu realizat în 2007 a arătat că aceștia inhibă dezvoltarea celulelor canceroase in vitro și reduc mărimea și extinderea tumorii metastazate in vivo (7), însă sunt necesare studii aprofundate pentru a confirma acest lucru.
Utilizarea în cosmetică a uleiului de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui are rol umectant și emolient asupra pielii, datorită naturii lipidice. Este absorbit relativ ușor în piele și formează un strat protector care previne deshidratarea pielii, infecțiile și inflamarea – în special pentru pielea bebelușilor, fiind aprobat de FDA. (12)
Este utilizat în industria cosmetică, pentru fabricarea produselor cu activitate emolientă și hidratantă, pentru a proteja integritatea pielii (produse anti-îmbătrânire) dar și culoarea părului (produse pentru protecția culorii).
Unele studii menționează activitatea foto-protectivă a uleiului de floarea soarelui, protejând pielea împotriva radiațiilor ultra-violete.
Vitamina E joacă un rol important în prevenirea căderii părului, prin stimularea micro-circulației la nivelul scalpului. De aceea, uleiul de floarea-soarelui este utilizat și pentru fabricarea cosmeticelor pentru tratamentul căderii părului. (13)
Efectul benefic datorat vitaminei E
Conținutul ridicat de vitamina E face ca uleiul de floarea soarelui să aibă un posibil efect benefic în prevenirea aterosclerozei și a carcinogenezei, dar și împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Efectul antioxidant al vitaminei E (alfa-tocoferolul) poate reduce riscul de inflamații și tumori prin neutralizarea radicalilor liberi, precum și riscul de declanșare a accidentului vascular cerebral. O meta-analiză pe această temă a fost realizată în 2003 însă studiile continuă. (2, 4)
Doza recomandată de ulei de floarea-soarelui: 0,5 % – 5,0 % din cantitatea de grăsimi ingerată. (13)
Atenție! Beneficiile consumului de ulei de floarea-soarelui sunt valabile doar pentru uleiul nepreparat termic.
Contraindicații
Semințele de floarea-soarelui pot reprezenta un factor alergic pentru unele persoane, provocând rinite alergice, conjunctivite alergice, alergii dermice sau simptome astmatice. S-a demonstrat însă că uleiul din semințe de floarea soarelui nu are același efect asupra aceluiași grup de studiu. (9) Dacă sunteți alergic la aceste semințe este recomandat însă să fiți precaut în privința consumului de ulei de floarea-soarelui și în cazul unor efecte adverse să consultați imediat medicul.
Se recomandă consumul moderat de ulei din semințe de floarea-soarelui. Depășirea dozei zilnice recomandate poate crește nivelul glucozei din sânge și cantitatea de insulină secretată, în special la persoanele care suferă de diabet. De asemenea, poate crește nivelul grăsimilor din sânge. (10)
AVANTAJE:
Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitate crescută de vitamina K.
Are punctul de ardere ridicat, făcându-l potrivit pentru gătirea termică a alimentelor.
DEZAVANTAJE:
Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sunt degajate produse chimice toxice.
Data actualizare: 12-06-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 43946
Bibliografie
(1)Sunflowerprofile,link:
(2) Vitamin E and its role in the prevention of atherosclerosis and carcinogenesis: a review, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12897039.
(3) Culinary oils and their health effects , link:
http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf.
(4)Sunflower Oil: Efficient Oil Source for Human Consumption , link:
http://www.emergentresearch.org/1.Khan%20et%20al_Editorial.pdf.
(5) Topically applied sunflower seed oil prevents invasive bacterial infections in preterm infants in Egypt: a randomized, controlled clinical trial.
, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15295221
(6) Cicatrizing and antimicrobial properties of an ozonised oil from sunflower seeds, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15527550.
(7) beta-Sitosterol activates Fas signaling in human breast cancer cells, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17350814.
(8) Chemopreventive effect of resveratrol, sesamol, sesame oil and sunflower oil in the Epstein-Barr virus early antigen activation assay and the mouse skin two-stage carcinogenesis, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12162952
(9) Sunflower oil is not allergenic to sunflower seed-sensitive patients, link:
(10) Health Benefits, Nutrition Facts and Uses of Sunflower oil consumption, link:
(11) Effect of dietary sunflower seed oil on the severity of reperfusion-induced arrhythmias in anesthetized rats, link:
(12) CFR – Code of Federal Regulations Title 21, link:
(13) Sunflower Oil, link:
(14) AHA Recommendation , link:
(15) Beta-sitosterol may protect against breast cancer, link:
(1)Sunflowerprofile,link: http://www.agmrc.org/commodities__products/grains__oilseeds/sunflower-profile/ (2) Vitamin E and its role in the prevention of atherosclerosis and carcinogenesis: a review, link:(3) Culinary oils and their health effects , link:(4)Sunflower Oil: Efficient Oil Source for Human Consumption , link:(5) Topically applied sunflower seed oil prevents invasive bacterial infections in preterm infants in Egypt: a randomized, controlled clinical trial., link:(6) Cicatrizing and antimicrobial properties of an ozonised oil from sunflower seeds, link:(7) beta-Sitosterol activates Fas signaling in human breast cancer cells, link:(8) Chemopreventive effect of resveratrol, sesamol, sesame oil and sunflower oil in the Epstein-Barr virus early antigen activation assay and the mouse skin two-stage carcinogenesis, link:(9) Sunflower oil is not allergenic to sunflower seed-sensitive patients, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3760399 (10) Health Benefits, Nutrition Facts and Uses of Sunflower oil consumption, link: http://www.healthatoz.org/sunflower-oil-benefits-uses-nutrition-value/ (11) Effect of dietary sunflower seed oil on the severity of reperfusion-induced arrhythmias in anesthetized rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1375686 (12) CFR – Code of Federal Regulations Title 21, link: http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=175.300&SearchTerm=sunflower (13) Sunflower Oil, link: http://www.centerchem.com/Products/DownloadFile.aspx?FileID=6972 (14) AHA Recommendation , link: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Polyunsaturated-Fats_UCM_301461_Article.jsp (15) Beta-sitosterol may protect against breast cancer, link: http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/beta-sitosterol/breast-cancer.php
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitate crescută de vitamina K.Are punctul de ardere ridicat, făcându-l potrivit pentru gătirea termică a alimentelor.Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sunt degajate produse chimice toxice.