Ce se pune pe jos in beci

 

Beciul poate fi un spațiu deosebit de practic pentru orice gospodărie, în special dacă este amenajat și organizat într-un mod optim în raport cu utilizarea sa. 

Din păcate, la unele construcții noi, amenajarea beciului este trecut cu vederea, fiind asociat cu o imagine negativă: aceea a unui loc întunecat, plin de praf și pânze de păianjen. 

De fapt, chiar și un beci mic poate fi un spațiu plăcut amenajat, în care să păstrezi diferite lucruri: de la sticle de vin și alimente, la cutii de depozitare cu lucruri de care nu ai imediată nevoie. 

Pentru aceasta, trebuie să pui în aplicare câteva bune practici de amenajare pentru beciuri  mici și, de ce nu, poate și câteva idei creative: 

 

1.Aerisire beci: ventilație beci naturală sau mecanică

 

aerisire beci, ventilatie beci, amenajare beci, legenda casei

 

Înainte de toate, trebuie să asiguri o calitate adecvată a aerului. În lipsa ventilației, apar tot felul de probleme, pe care e mai bine să le previi decât să le rezolvi: se formează condens, apar mirosuri neplăcute, iar alimentele se păstrează mai puțin timp. 

De aceea, ai nevoie de o aerisire în beci eficientă. Ai de ales între două variante principale: ventilație beci naturală sau mecanică

Cea naturală este, totodată, cea mai populară, însă ai grijă ca deschiderea către exterior să fie la un nivel suficient de înalt încât să prevină inundarea beciului în caz de averse puternice. În cazul unui beci mic, fanta de ventilație va fi, de asemenea, de o dimensiune mică. 

Dacă optezi pentru o ventilație mecanică, ai mai multe posibilități. De la amplasarea unui simplu extractor de aer, până la crearea unui sistem de circulație a aerului. În funcție de complexitate, evident, crește costul implementării sistemului de ventilație dar și eficiența aerisirii beciului.

 

2.Intrare în beci: ușă și capac – trapă și scară 

 

Este esențial să ai o intrare în beci facilă și la îndemână. Degeaba amenajezi un beci în mod impecabil dacă îți este greu să cobori în el. În timp, vei evita să-i folosești întregul potențial pentru depozitare și, mai mult, nu îl vei întreține corespunzător, iar aspectul său neîngrijit te va descuraja și mai mult să îl folosești. 

Amplasarea intrării în casă este o variantă mai comodă decât realizarea unei intrări din exterior. Deoarece beciul este utilizat în mod predominant pentru păstrarea alimentelor și băuturilor, e bine ca intrarea să se facă din cămară sau chiar din bucătărie. 

 

scara intrare in beci amenajare beci mic legenda casei

 

2.1.Capac, trapă sau ușă la intrarea în beci

 

Pentru intrarea în beci, există varianta de a utiliza un capac, cât și cea de ușă, aferente pentru o intrare orizontală, respectiv verticală

Chiar dacă cel mai comod mod este intrarea pe ușă, iar condițiile din beci sunt mai bune în cazul unui sistem de tip: ușă – scară – ușă, acestea sunt aspecte stabilite încă din faza de construcție a beciului. 

Pentru amenajarea unui beci existent cu intrare prin podea, există capace de acces încăpătoare, care asigură etanșeitatea beciului. 

Pentru a nu afecta aspectul încăperii dintre care se asigură accesul în beci, optează pentru un model de capac beci sau  trapă beci a cărei parte mobilă se umple cu aceleași materiale din care a fost realizată podeaua (parchet sau gresie). 

 

2.2.Scară la intrarea în beci, cum alegi modelul corect

 

În cazul în care intrarea într-un beci mic se face prin trapă sau capac, trebuie să ai grijă la alegerea unui model corect de scară beci, dar și la amenajarea din zona sa. 

O scară fixă cu balustradă poate ocupa mult spațiu prețios. Acesta poate fi totuși recuperat prin plasarea unor dulapuri sau rafturi realizate fix pe dimensiunea spațiului de sub scară. 

O altă metodă, mai puțin confortabilă, dar potrivită pentru un beci mic, este să optezi pentru scări beci retractabile sau flexibile. 

 

3.Ce se pune pe jos în beci – amenajare sol

 

ce se pune pe jos în beci, amenajare beci, legenda casei

 

O întrebare comună este: ce se pune pe jos în beci

Este nevoie ca produsele aplicate pe podea să fie rezistente la frig, umiditate și, în general, în timp. De asemenea, prețul mic este un alt factor frecvent, bugetul pentru beci nefiind la fel de mare ca pentru alte încăperi din casă. 

Cea mai ieftină soluție și una care respectă criteriul de rezistență este cel al unei pardoseli PVC. 

O altă posibilitate este cea a pardoselii din vinil, o opțiune mai scumpă, dar care oferă aceeași diversitate în alegerea modelului imprimat, contribuind la flexibilitatea în amenajari de beciuri. 

Bineînțeles, sunt posibile și podelele din piatră naturală, însă costul ridicat al acestora le face un candidat mai bun pentru o pivniță elegantă. 

 

4.Idei de amenajare beci – stil rustic al pereților

 

idei amenajare beci, beciuri frumoase, amenajare beci rustica, legenda casei

 

Având în vedere condițiile din beci, nu poți finisa pereții la fel ca pe cei din casă. Chiar și în cazul în care dorești să aplici o simplă vopsea, ai nevoie de parcurgerea unor pași premergători (aplicarea de tencuială, apoi de glet pentru medii umede) și de materialele potrivite (vopsea pentru exterior). 

Cele mai multe idei de amenajare beci pleacă de la implementarea stilului rustic de design interior, acesta fiind deosebit de compatibil cu scopul acestui spațiu. Poți folosi piatră decorativă pentru pereți exteriori și alte finisaje pentru exterior, potrivite cu stilul pe care dorești să-l obții. 

 

5.Soluții de iluminare în amenajarea beciului

 

solutii iluminare, amenajare beci, amenajari beciuri, beciuri frumoase, legenda casei

 

O greșeală frecventă în majoritatea beciurilor este nivelul inadecvat de lumină. Ca acest spațiu să fie plăcut și practic, e nevoie să fie bine iluminat. Toate corpurile de iluminat pentru beciuri trebuie să fie rezistente la umiditate și la praf, deci să aibă un factor IP cât mai mare. 

Ca model, poți opta pentru o plafonieră, însă lumina dintr-o singură sursă poziționată deasupra va fi foarte dură și neplăcută. În mod ideal, plafoniera ar trebui însoțită de aplice de perete, care vor crea o iluminare mai uniformă. 

Nu toate beciurile beneficiază însă de curent electric. În acest caz, va trebui să te orientezi către corpuri de iluminat pe baterii sau acumulatori. E bine să ai mai multe produse de acest tip, deoarece lumina lor tinde să fie destul de slabă ca intensitate. 

 

6.Rafturi în beci – să profiți de întregul spațiu

 

 

Orice amenajare bună pentru un beci mic va utiliza spațiul într-un mod eficient. Pentru aceasta, e recomandat să optezi pentru piese de mobilier care merg pe verticală atât cât le permite înălțimea beciului. 

Cea mai populară soluție de mobilare a beciului, datorită caracterului său foarte practic, este raftul cu polițe. Fie că optezi pentru un raft beci complet metalic sau pentru rafturi beci cu polițe de lemn, acestea sunt opțiuni rezistente, potrivite pentru depozitarea unor lucruri mai grele. 

Rafturile de polipropilenă rezistă excelent la mediul umed, însă pot susține o fracțiune din greutatea unora realizate complet din metal sau din metal și lemn (per raft, 20-40 kg, comparativ cu 100-300 kg, în funcție de model). 

Dacă optezi pentru rafturi realizate complet din lemn, ele pot susține o greutate intermediară, însă trebuie să fii atent la un alt aspect: ca lemnul să fie tratat pentru contactul cu umezeala, ca pentru exterior. 

Aceste piese de mobilier principale pot fi completate cu altele, în funcție de nevoile tale. Dacă vei avea sticle de vin în beci, e bine să alegi un raft special, care să țină sticlele înclinate. 

O piesă de mobilier practică pentru acest spațiu este o masă de lucru pentru bucătărie, deoarece nu ocupă la fel de mult spațiu ca o masă clasică și include 1-2 rafturi dedesubt. De asemenea, rafturile principale pot fi completate de polițe. 

 

7.Organizare beci mic în funcție de categorii

 

organizare beci, beciuri frumoase, amenajare beciuri, idei beci mic, legenda casei

 

În beci, sunt rareori folosite dulapuri închise. Faptul că depozitarea deschisă este caracteristică pentru beci poate face spațiul să se simtă rapid aglomerat. 

De aceea, e bine să grupezi, pe cât posibil, lucrurile mai mici în cutii de depozitare. Astfel, vei contribui la  păstrarea unui spațiu ordonat. 

De asemenea, încearcă să creezi mici zone în funcție de lucrurile depozitate, ca să le găsești mai ușor, dar și să contribui la aspectul plăcut al spațiului. 

 

Sper că ți-au fost utile aceste sfaturi. Lasă-mi în comentarii, dacă mai ai și alte neclarități.

Spor la implementat!

 

Atunci când vorbim despre amenajarea beciului, ne gândim, în special, la organizarea spațiului de depozitare, astfel încât să profităm cât mai mult de volumul încăperii. Amenajarea pivniței presupune, însă, și alte două aspecte la fel de importante: alegerea materialelor potrivite pentCum amenajezi beciulru construirea beciului și asigurarea unei bune hidroizolații și ventilații. 

Valorificarea eficientă a spațiului este extrem de importantă, deoarece, în lipsa unei bune organizări, beciul va deveni doar o încăpere ticsită cu bunuri de care credem că am putea avea nevoie într-o zi sau pentru care nu vrem să luăm o decizie acum. În schimb, dacă te ocupi de amenajare beci, vei avea un spațiu bine organizat și compartimentat eficient, care îți va fi de mare folos pentru a depozita diverse scule, alimente conservate, obiecte pe care le utilizezi sezonier și alte bunuri pe care nu le folosești cu regularitate.

Află în continuare care sunt aspectele de care e bine să ții cont în amenajare beci, dar și care sunt cele mai eficiente soluții de organizare a beciului, astfel încât să valorifici la maximum spațiul disponibil.

Ce materiale poți utiliza pentru construirea beciului

Pentru amenajare beci ar trebui să ai în vedere trei etape importante:

 • Alegerea materialelor adecvate pentru construirea pivniței – ca să te asiguri că e o construcție durabilă, funcțională, ușor de întreținut și, de ce nu, estetică;

 • Organizarea spațiului din beci, astfel încât să poți depozita cât mai multe alimente și alte obiecte utile;

 • Asigurarea unei bune ventilații/aerisiri și hidroizolații – ca să creezi condițiile necesare pentru depozitare.

În ce privește materialele pentru realizarea beciului, poți alege între:

 • piatră;

 • cărămidă;

 • beton armat. 

Vrei să construiești beciul din caramizi? Alege cărămizile de la Brico Dépôt și le poți ridica la doar patru ore de la comandă din magazin sau îți vin direct la ușă. 

Bine de știut:

Cele mai practice și mai comune modele de beciuri sunt cele realizate din beton armat, deoarece reprezintă cea mai fiabilă opțiune pentru construcție și amenajare beci. Printre numeroasele motive pentru alegerea acestui material se numără: 

 • rezistența la eroziuni și stres mecanic;

 • rezistența la umezeală;

 • are numărul minim de rosturi, ceea ce este necesar pentru lucrul în subteran;

 • poate deveni impermeabil, cu ajutorul aditivilor speciali;

 • în cazul în care cedează, este reparabil în totalitate.

Dorești să afli mai multe informații despre cum se folosește betonul armat? Află de câte tipuri este și cum se foloseste betonul armat, citind articolul de pe blogul Brico Dépôt!

beci din beton

Ce materiale sunt necesare pentru fundație și pereți

Etapele realizării fundației și pereților beciului presupun aplicarea mai multor straturi de diferite materiale, așa că vei avea nevoie de:

 • pietriș – constituie primul strat;

 • beton – pentru al doilea strat, ca să aduci la nivel;

 • amorsă – peste care vei aplica membrana bituminoasă în două straturi;

 • vopsea pentru beci – folosește o vopsea antimucegai pentru a crește rezistența pereților la umiditate;

 • beton – pentru ultimul strat.

Bine de știut:

Pereții pot fi turnați direct din beton impermeabil sau se pot aplica membrană bituminoasă și mortar hidroizolator. În acest fel, te vei asigura că umezeala nu va afecta încăperea.

Ce materiale îți trebuie pentru pardoseală – ce se pune pe jos în beci?

Răspunsul cel mai potrivit la întrebarea „ce se pune pe jos în beci?” este betonul armat. Betonul este indicat pentru pardoseala beciului, deoarece este rezistent la infiltrații și eroziune și nu necesită intervenții pentru întreținere. Dacă alegi amenajare beci folosind betonul armat, timpul dedicat întreținerii se va diminua semnificativ. Înainte de turnarea plăcii de beton, pe întreaga suprafață a beciului va fi turnată o membrană cauciucată, pentru a asigura hidroizolația pardoselii.

Dacă te gândești la acele beciuri rustice pe care le construiau bunicii noștri, în care pardoseala era din pământ, eventual cu un strat de pietriș deasupra, atunci trebuie să știi că această amenajare beci este o opțiune bună, în caz că intenționezi să depozitezi legume în beci. Un beci mic, cu pardoseală din pământ, va încetini deshidratarea fructelor și legumelor. 

Cum menții beciul răcoros și uscat

Un beci uscat și răcoros este ideal pentru depozitarea alimentelor neperisabile, a uneltelor și a altor lucruri utile. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a-ți menține beciul răcoros și uscat: 

 • Aerisește în beci dimineața și seara, pe durata verii;

 • Deschide ferestrele mai ales în zilele cu un nivel redus al umidității aerului exterior – aerisește 10-15 minute odată de mai multe ori pe zi;

 • Dacă speli rufele în beci, aerisește imediat după și lasă hainele să se usuce natural sub acțiunea razelor soarelui;

 • Îndepărtează piesele de mobilier de la perete – lasă 5-10 cm distanță pentru a permite circulația aerului. O amenajare beci modernă îți va permite să ai un spațiu aerisit și ușor accesibil;

 • Evită să lași ferestrele deschise tot timpul, în sezonul rece – beciul ar trebui să fie un spațiu cu o temperatură constantă. Conservele de fructe și legume au nevoie de o temperatură constantă pentru a se păstra. 

Nu știi cum să îți depozitezi fructele și legumele în sezonul rece? Brico Dépôt îți vine în ajutor cu recomandări, trucuri și sfaturi utile pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarnă! 

După ce vei ști ce soluții de depozitare se pliază cel mai bine în amenajare beci, ai posibilitatea de a comanda online materialele, de pe site-ul Brico Dépôt, cu ridicare din magazin în doar 4 ore sau cu livrare acasă. Astfel, îți rămâne mai mult timp pentru trierea obiectelor ce urmează să fie depozitate în beci.

???? Vrei să construiești beciul rapid și ușor? Folosește o masina de gaurit si insurubat, iar sarcinile repetitive se vor încheia fără prea mare efort.  

Ponturi utile:

Dacă beciul este construit sub garaj, îți recomandăm să acorzi o importanță sporită hidroizolației și aerisirii încăperii, pentru a te asigura că nu vor apărea infiltrații sau mucegai. 

Dacă vorbim despre amenajare beci, poți realiza intrarea chiar pe mijlocul garajului; în acest fel, ai posibilitatea să utilizezi intrarea ca pe o rampă de lucru, atunci când vrei să faci o verificare de rutină a autovehiculelor din garaj.

cum amenajezi beciul

De ce să alegi produsele pentru construirea și organizarea beciului de la Brico Dépôt

Vino la Brico Dépôt pentru a te inspira în construirea, organizarea și amenajarea beciului. Iată care sunt avantajele construirii și amenajării beciului având pe Brico Dépôt drept ajutor:

 • Ai acces la o gamă variată de produse și accesorii care se îmbogățește lunar și te ajută în amenajare beci, conform preferințelor și nevoilor tale;

 • Găsești toate uneltele, de la betoniere și roabe până la mașini de găurit și înșurubat, care îți ușurează munca și te ajută să-ți pui în practică ideile;

 • Poți amenaja un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;

 • Îți organizezi spațiul disponibil în mod eficient, indiferent de dimensiunile beciului sau de stilul de amenajare ales;

 • Poți comanda produsele online și le vei primi direct la ușă. Ca alternativă, poți ridica produsele din magazin la doar patru ore de la comandă;

 • Ai acces la branduri exclusive la prețuri competitive. La Brico Dépôt vei găsi soluții pentru depozitarea bunurilor și alimentelor;

 • Cele mai bune sfaturi pentru a profita la maximum de spațiul de care dispui;

 • Alegând Brico Dépôt alegi de fapt sustenabilitatea – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile și se depun eforturi pentru a crește acest procent.

5 idei de amenajare a beciului – valorificarea spațiului de depozitare

Motivul principal pentru care optezi pentru o amenajare beci este să beneficiezi de un spațiu de depozitare. Indiferent că îți dorești să depozitezi alimente peste iarnă, obiecte pe care nu le folosești în fiecare zi sau unelte și scule, un beci te poate ajuta să menții ordinea. Însă, pentru a profita la maximum de spațiu, ar trebui să acorzi o importanță deosebită organizării beciului. 

Cele mai practice soluții pentru organizarea și amenajarea beciului sunt:

 • amenajarea pe verticală cu ajutorul rafturilor;

 • așezarea articolelor în lăzi pentru depozitare;

 • reutilizarea dulapurilor vechi;

 • etichetarea tuturor rafturilor/lăzilor și stabilirea de zone pentru diferite categorii de bunuri. 

Vrei să îți organizezi beciul pentru a-ți valorifica la maximum spațiul disponibil? Folosește cu încredere lazile de depozitare. Acestea îți vor fi un real ajutor, indiferent dacă organizezi cartofii, borcanele de murături sau uneltele pentru reparații ocazionale!

depozitare in beci

1. Soluții de depozitare 

RAFTURI DE DEPOZITARE

 

Cea mai practică soluție pentru a organiza lucrurile depozitate în beci este să amplasezi câteva rafturi înalte, din plastic, lemn sau metal, pe pereții laterali. Unele rafturi pot fi folosite pentru depozitarea alimentelor, iar altele, pentru depozitarea bunurilor.

Nu mai știi cum să îți organizezi lucrurile din beci? Pe lângă dulapuri și lăzi, poți folosi și rafturi de depozitare. Acestea îți vor oferi acces rapid la lucrurile tale și nu va trebui să pierzi timp prețios căutând ceapa sau șuruburile.

rafturi pentru depozitare

LĂZI DE DEPOZITARE

Deoarece umiditatea este o problemă frecventă în beciuri, poți renunța la cutiile de carton. În schimb, poți alege lăzile din plastic sau cutiile din plastic cu capac, pentru a depozita obiectele de sezon sau lucrurile pe care nu le folosești în mod regulat. 

Lăzile de depozitare din plastic vor face o treabă mai bună în a ține umezeala la distanță și, în plus, sunt ușor de mutat pe rafturi. Pentru o și mai bună organizare a obiectelor depozitate în beci, poți eticheta lăzile de depozitare în funcție de conținutul acestora și, astfel, vei ști întotdeauna unde poți găsi un anumit obiect.

lada de depozitare

CÂRLIGE REZISTENTE PENTRU DEPOZITAREA PE VERTICALĂ

Dacă optezi pentru depozitare pe verticală, atunci o soluție eficientă ar fi să montezi câteva cârlige rezistente din metal, pe care să poți agăța, de exemplu, biciclete, scaune pliabile, scule. 

Ai spațiu puțin la dispoziție? Nu dispera. Poți folosi depozitarea pe verticală pentru a-ți depozita sculele, bicicleta sau alte lucruri utile. Folosește carlige rezistente din metal pentru o mai bună organizare.

panouri perforate

PANOURI PERFORATE

O soluție ingenioasă și la îndemână pentru depozitarea sculelor și/sau a materialelor de curățenie o reprezintă montarea unui panou perforat pe unul dintre pereții beciului. De asemenea, este ușor să personalizezi modul în care este aranjat panoul perforat, în funcție de nevoile tale. Placa perforată este extrem de eficientă pentru organizarea obiectelor mici, nu este costisitoare și o poți monta chiar tu. 

2. Curățenie generală înainte de inaugurarea beciului

Odată ce am aflat care sunt cele mai practice soluții de depozitare, vom trece la următoarea etapă, în care vom stabili ce lucruri urmează să fie depozitate în beci. Dacă nu faci parte din categoria celor ce duc un stil de viață minimalist, știi deja că, în câțiva ani, va trebui să treci prin etapa curățeniei generale în beci. Prin urmare, îți recomandăm să acorzi atenție informațiilor prezentate în această rubrică, pentru a-ți organiza cât mai bine spațiul în beci, astfel încât să eviți dezordinea. 

Așadar, este recomandat ca amenajarea beciului să înceapă cu o curățenie generală, în cadrul căreia vei renunța la lucrurile nefolositoare. Va fi greu să stabilești că un obiect nu-ți (mai) este de folos, însă este necesar să parcurgi această etapă; în caz contrar, acesta va ajunge, cel mai probabil, în beci, unde va aglomera inutil spațiul. Poți începe prin a goli toate dulapurile și spațiile de depozitare existente, astfel încât să poți evalua fiecare obiect. 

Separă obiectele în 5 categorii:

 • obiecte de păstrat: păstrează lucrurile pe care le folosești cu adevărat;

 • obiecte de donat: obiectele de valoare mai mică, încă în stare bună, dar pe care nu le mai folosești, cum ar fi jucăriile sau cărțile vechi;

 • obiecte pe care le poți vinde: obiectele de valoare mai mare, care sunt în stare de funcționare, pot fi vândute online pe site-urile de profil;

 • obiecte de aruncat: scapă de orice lucru deteriorat sau care nu mai funcționează, mai ales dacă nu ai planuri imediate de a-l repara;

 • obiecte ce pot fi reciclate: păstrează acele obiecte cărora le poți da o funcționalitate nouă, diferită de cea inițială. 

După ce ai sortat toate obiectele, organizează-le în teancuri, pe categorii, pe cele pe care intenționezi să le păstrezi. Acest pas te va ajuta să determini dacă trebuie să achiziționezi materiale de depozitare suplimentare și de ce tipuri de materiale ai putea avea nevoie.

depozitare eficienta

3. Cum depozitezi eficient obiectele în beci

Accesibilitatea este esențială în amenajarea beciului. Asigură-te că spațiile de depozitare sunt ușor de accesat. Acesta este un aspect foarte important, pentru a preveni dezordinea. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont: 

 • Articolele și cutiile pe care le accesezi mai frecvent ar trebui să fie mai ușor de accesat. Păstrează aceste recipiente pe rafturi care sunt la nivelul ochilor sau mai jos și nu le îngropa în spatele altor lucruri.

 • Nu depozita cutiile prea sus. Va fi mai greu de ajuns la ele. Acestea vor fi și mai dificil de mutat, iar fără un suport suplimentar, pot cădea. Dacă trebuie să depozitezi lucruri mai sus, investește în rafturi rezistente, astfel încât să nu trebuiască să muți recipientele din partea de sus, pentru a ajunge la cele de mai jos.

 • Nu depozita prea în spate lăzile cu obiecte. Îți va fi, de asemenea, greu să ajungi la ele.

 • Depozitează obiectele mai grele lângă scări, pentru a reduce distanța de transport.

   

4. Idei de amenajare a unei pivnițe tip cramă

Dacă beciul tocmai a fost construit, atunci este momentul să treci la etapa de amenajare beci și să stabilești împreună cu profesioniștii de la Brico Dépôt care sunt cele mai bune soluții. Vei găsi răspunsuri la toate întrebările privind opțiunile de depozitare și vei putea alege, în funcție de destinația principală a beciului, soluțiile de depozitare potrivite.  

De exemplu, dacă te tentează ideea de amenajare cramă acasă și ai optat pentru unul din acele modele de beciuri din piatră, asemănătoare unei crame, atunci soluțiile de depozitare ar fi indicat să nu acopere pereții beciului. În acest fel, farmecul rustic al beciului nu va fi obturat. În astfel de modele de beciuri din cărămidă sau piatră, poți amplasa rafturi din lemn.

Piatra naturală oferă un aspect deosebit dacă dorești să îți transformi beciul într-o cramă. Vezi opțiunile de piatra pentru constructii de la Brico Dépôt! 

5. Construirea beciului sub garaj

O practică des întâlnită, atunci când cauți idei de amenajare a unei pivnițe, o reprezintă construirea beciului sub garaj. În acest fel, economisești spațiu, construind pe verticală. Totodată, acoperi riscurile temperaturilor extreme și ale precipitațiilor ce ar putea compromite bunurile și alimentele depozitate în beci, eliminând posibilitatea pătrunderii umezelii prin planșeu.

Ideea construirii unui beci sub garaj este practică și permite amenajarea unor beciuri funcționale și estetice, dar și bine echipate, cu rafturi de depozitare pentru păstrarea alimentelor conservate sau a sculelor.  

Hidroizolația și aerisirea beciului

Alte aspecte importante pentru amenajare beci sunt hidroizolația și aerisirea. De realizarea corespunzătoare a acestora depinde păstrarea în condiții optime a bunurilor și alimentelor pe care le vei depozita aici. Este indicat să amplasezi în beci un termohigrometru, care să-ți indice în orice moment temperatura și nivelul umidității din încăpere. 

Un beci bine construit, hidroizolat și aerisit corespunzător va menține temperatura relativ constantă. O temperatură între 10-15 grade Celsius pe tot parcursul anului este ideală pentru a depozita atât alimente conservate, cât și alte bunuri. 

Dacă ai observat că pereții beciului prezintă semne de umezeală sau că alimentele depozitate în beci au început să prindă mucegai, e semn că există o problemă la sistemul de hidroizolație și că vaporii de apă intră în beci.   

Atunci când construiești casa de la zero, ia în calcul o fundație casă cu beci, deoarece această încăpere acționează precum o pernă de aer, contribuind la o mai bună izolație a casei. Însă, pentru a fi utilizabil și viabil, beciul necesită o protecție eficientă împotriva umidității. În caz contrar, poate apărea igrasia, care, odată ajunsă în beci, se poate extinde și în casă. 

Dacă știi că pânza freatică se află la adâncime mică față de sol, pentru o bună hidroizolație a beciului, îți recomandăm să:

 • instalezi un sistem de drenaj;

 • instalezi un sistem de ventilație;

 • amplasezi un dezumidificator eficient.

Alături de o hidroizolație corespunzătoare, un dezumidificator te poate ajuta să menții umiditatea sub control. Intervalul optim de umiditate în beci este între 30 și 50%, potrivit National Institutes of Health. Majoritatea dezumidificatoarelor pot extrage între 30 și 60 de litri de apă din aer pe zi; așadar, reprezintă o soluție rapidă pentru reglarea nivelului umezelii din beci, dar cea mai bună variantă pe termen lung este aceea de a impermeabiliza pereții.

Ai un nivel ridicat al umidității în beci? Încearcă dezumidificatoarele oferite de Brico Dépôt. Sigur vei scăpa rapid de excesul de umezeală.

În ce privește aerisirea beciului, dacă acesta este construit sub casă, cea mai bună opțiune ar fi să instalezi un sistem de ventilație. De asemenea, dacă ai posibilitatea, poți opta pentru ventilarea manuală, ce presupune construirea unui sistem care să permită aerului de afară să pătrundă în interior. Poți opta pentru grilaje sau ferestre mici, însă va trebui să acorzi o atenție sporită proiectului, astfel încât să te asiguri că apa nu va pătrunde în interior prin intermediul căilor de aerisire.

De asemenea, poți amplasa în beci un purificator de aer, al cărui rol este de a atrage aerul în unitate și de a-l trece printr-o serie de filtre. Aceste filtre rețin o varietate de particule microscopice, inclusiv spori de mucegai și mucegai, alergeni, bacterii și praf. După ce purificatorul a filtrat aerul, acesta împinge aerul curat înapoi în beci. Un lucru de care trebuie să ții cont este că, dacă achiziționezi un purificator de aer, va trebui să schimbi filtrele interne în mod regulat. 

Așadar, beciurile pot deveni încăperi uimitoare, dacă sunt bine executate, iar spațiul este valorificat la maximum. De aceea, este indicat să te asiguri, în primul rând, că beciul este organizat și amenajat corespunzător, astfel încât să răspundă cât mai bine scopului pentru care a fost construit. 

Sursă foto: Shutterstock.com, Bricodepot.ro

You May Also Like

About the Author: Liviu Albu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *