Egrasie sau igrasie

Utilizați în special în domeniul construcțiilor, termenii igrasie și egrasie devin atât de bine înrădăcinați încât nu mai știm care dintre ei este cel corect. Tu știi?

Cuvântul este integrat și într-o expresie mai puțin literară, a avea igrasie la cap/mansardă, cu sensul de a fi zăpăcit, nebun. Pentru a înțelege și mai bine sensul propriu al teremnului vă îndrumăm spre definirea lui din Dicțioanrul Explicativ al Limbii Române din 2009.

IGRASÍE s. f. Umezeală persistentă a pereților de zidărie ai unei construcții, datorată apei reținute în porii materialelor din care sunt executați. ◊ Expr. (Fam. și arg.) A avea igrasie la cap (sau la mansardă) = a fi prost, zăpăcit sau nebun. – Din ngr. igrasía.

Denumirea umezelii pereților este preluată din limba neogracă de la igrasia. Acest lucru ne justifică faptul că forma a rămas neschimbată în limba noastră maternă.

În aceeași direcție ne conduce și DOOM2. De precizat că despărțirea lui în silabe se va realiza astfel i-gra-si-e. Alte completări veți găsi puțin mai jos.

igrasíe (i-gra-) s. f., art. igrasía, g.-d. igrasíi, art. igrasíei

Căutați soluții pentru a îndepărta igrasia pentru o viață sănătoasă.

 

 

Prin urmare,

Corect: igrasie

Greșit: egrasie

 

 

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click)

Follow pe

Instagram

instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Egrasie” sau „igrasie”?

Share:

Pun pariu că știți aproape toți reclama cu Tanti Viorica, deși nu prea mi se pare că-și merită celebritatea. Și nu doar că a avut momentul ei de glorie, ci tot revine recurent în rețelele sociale…

Dar dacă tot s-a întâmplat s-o revăd astăzi distribuită de vreo doi-trei omuleți, mi-am amintit că e un moment bun să clarificăm că forma corectă pentru petele acelea de pe pereți, cauzate de „umezeala reținută în porii materialelor”, este igrasie. Totuși, în limbajul curent s-ar putea să dați destul de des și peste egrasie, dar aceasta nu apare nici în DEX, nici în DOOM. Abia e marcată drept variantă într-un dicționar vechi de aproape 80 de ani.

PS: Cu ocazia asta am aflat și de expresia argotică „a avea igrasie la cap (sau la mansardă)”, care înseamnă „a fi prost, zăpăcit sau nebun”.

De ce apar igrasia si mucegaiul

Asa cum aminteam mai sus, igrasia apare mai ales atunci cand:

 • usuci rufe in interiorul camerei fara sa aerisesti;
 • calci sau gatesti si nu aerisesti corespunzator;
 • locuinta ta are tevi fisurate, care lasa apa de ploaie sa se infiltreze in interiorul peretilor;
 • acoperisul casei tale nu a fost montat corespunzator si, la fel, ii permite apei de ploaie sa patrunda in perete;
 • nu ai un sistem de ventilatie corespunzator.

De ce ar trebui sa te ingrijoreze mucegaiul si igrasia

 

Mucegaiul apare in prezenta umiditatii sau a caldurii excesive, dar si din cauza ventilatiei necorespunzatoare sau inexistente. Acesta este foarte daunator, pentru ca distruge cam tot ce intalneste in cale – tencuiala, placile de rigips etc. In timp, peretele se va eroda, vopseaua se va exfolia, tencuiala si faianta vor cadea, iar parchetul se va umfla. Cu alte cuvinte, locuinta ta va imbatrani inainte de vreme si va trebui sa investesti bani in ajustari periodice.

Publicatiile de specialitate scriu ca in lume exista peste 100.000 de specii de mucegai, iar mucegaiul negru-verzui (Stachybotrys chartarum) e unul dintre cele mai agresive, putand provoca inclusiv decesul.

Unde apare mucegaiul?

Mucegaiul apare, de regula, in colturile incaperilor si se extinde, ulterior, pe tot peretele si pe tavan. Acesta are si incaperi preferate, care au conditii optime pentru dezvoltare: baie, camara, bucatarie sau pe peretii orientati spre nord.

Forme de igrasie

 

 • Igrasia infiltrativa e cea mai frecventa forma si apare, de regula, in casele vechi, cu pereti masivi. Cauza acestui tip de igrasie e in general greu de identificat si tocmai de asta ar trebui sa apelezi la sfatul unui expert. Partea buna e ca noile sisteme de constructie, cu pereti cavitari, ofera o protectie mult mai mare impotriva umezelii si a apei de ploaie. Aceste infiltratii la nivelul peretilor apar in urma ploii – fie pentru ca locuinta nu e bine izolata, fie pentru ca instalatiile sanitare sau de scurgere a apelor pluviale nu functioneaza corect.
 • Condensul e a doua forma sub care poate aparea igrasia. Condensul se formeaza din cauza umiditatii prea mari a aerului din casa. In general, camerele cele mai afectate vor fi cele in care gatesti, speli rufe sau usuci hainele. Mai precis, atunci cand acest aer umed rezultat din aceste activitati intra in contact cu suprafetele care au o temperatura mai scazuta, se produce condensul. Daca izolatia casei nu a fost realizata corespunzator, vaporii care ajung pe pereti ajung la saturatie si se transforma in apa. Aici ar mai fi de mentionat ca si lipsa ventilatiei poate duce la aparitia condensului. Astfel se explica de ce te confrunti cu aceasta problema in baile care nu au geamuri sau in camerele cu geamuri si usi termopan, care nu permit o ventilare naturala precum geamurile sau usile din lemn, de exemplu.

Ce probleme pot sa apara din cauza igrasiei

 

Expunerea la igrasie poate genera multe probleme de sanatate, insa e corect sa mentionam ca e la fel de posibil sa nu dezvolti nicio afectiune, in cazul in care sistemul tau imunitar e foarte puternic sau daca zonele afectate de igrasie si mucegai din casa ta nu s-au extins foarte mult.

Medicii spun ca majoritatea persoanelor se pot confrunta cu diverse iritatii ale gatului, ochilor sau pielii. O alta afectiune pe care o poti dezvolta daca stai intr-o casa cu igrasie e rinita alergica. Aceasta apare, de regula, mai ales la persoanele foarte sensibile si care au un sistem imunitar mai slabit. Rinita e, de fapt, o inflamatie a mucoasei nazale si poate fi declansata, de asemenea, de expunerea la praf sau la polen.

Probleme de sanatate cauzate de aparitia mucegaiului in casa

  Igrasia in casa reprezinta o reala problema nu doar pentru aspectul locuintei, ci si pentru sanatatea celor care locuiesc in acel loc zi de zi. Din aceste motive este important sa stim care sunt cauzele care duc la aparitia igrasiei pentru a preveni aparitia ei, dar si ce solutii avem la indemana atunci cand ne confruntam cu aceasta problema.

  Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre igrasie, de ce apare si ce metode sunt eficiente pentru a combate aparitia acesteia.

  Ce este igrasia – riscuri asupra sanatatii

  Igrasia apare atunci cand peretii retin o cantitate ridicata de apa. Cu alte cuvinte, igrasia este un semn al umezelii excesive in casa. Pe masura ce igrasia se dezvolta va duce la aparitia microorganismelor, adica a mucegaiului. Igrasia apare, de regula, in colturile incaperilor si se extinde apoi pe pereti si tavan. Treptat, igrasia va distruge vopseaua de pe pereti, tencuiala si chiar placile de rigips. 

  Umezeala ridicata poate sa apara din cauza activitatilor casnice, precum gatitul sau baile cu apa fierbinte ce degaja o cantitate ridicata de vapori de apa in aer. Bucataria si baia sunt, astfel, doua dintre incaperile predispuse la aparitia igrasiei. De asemenea, umezeala poate patrunde in casa din exterior, prin porii zidariei, dar si din cauza unor tevi sparte care se afla in perete si nu sunt detectate la timp.

  E important de retinut faptul ca igrasia nu trebuie confundata cu condensul. Chiar daca ambele apar din cauza umiditatii crescute, condensul este temporar, in timp ce igrasia este o problema care persista mai mult timp si trebuie eliminata cu solutii specifice, mai ales odata ce a aparut mucegaiul pe pereti.

  Igrasia poate afecta toate incaperile unei locuinte, fie ca e vorba de peretii interiori sau exteriori, acoperis, pardoseala, tavan, beci sau camara.

  Ce riscuri are igrasia asupra sanatatii

  Igrasia in sine nu duce la aparitia problemelor de sanatate. In schimb, odata cu aparitia sporilor de mucegai si cu dezvoltarea acestora pot sa apara numeroase probleme respiratorii, reactii alergice sau astm. Sporii pot fi inhalati atat de persoanele care locuiesc in casa, dar si de animalele de companie, iar in cazul persoanelor sensibile, organismul este afectat in mare masura.

  Conform unui studiu, simptomele care sunt asociate cu expunerea la mucegai si igrasie sunt stranutul, tusea, respiratia suieratoare, nas infundat, inrosirea ochilor, iritatii ale pielii, dureri in gat si, in unele cazuri, epistaxis (sangerari nazale).

  De ce apare igrasia

  Principala cauza care duce la aparitia igrasiei in interior este umiditatea crescuta, care poate sa apara din mai multe motive. Totusi, printre cele mai frecvente cauze care favorizeaza aparitia igrasiei se afla:

  • Lipsa hidroizolatiei sau o hidroizolatie necorespunzatoare a casei, care permite patrunderea apei si a umezelii in peretii locuintei;

  • Infiltrarea apei in pereti sau acoperis (ploaie, tevi sparte);

  • Ventilarea slaba a locuintei, care nu permite eliminarea umezelii;

  • Constructia defectuoasa a locuintei, mai exact, tencuirea peretilor hidroizolati inainte ca umezeala acumulata sa se evapore;

  • Lipsa luminii, care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea sporilor de mucegai

  Cum recunosti semnele igrasiei

  Exista mai multe semne care te pot ajuta sa recunosti igrasia, atat in interiorul casei, cat si la exterior. Principalele indicii sunt urmatoarele:

  • Aparitia unui miros statut;

  • Decojirea peretilor;

  • Aparitia condensului pe ferestre, in special in dormitor;

  • Aparitia mucegaiului, a urmelor de apa sau a unor pete negre pe tavan sau pereti, in spatele obiectelor de mobilier, oglinzi.

  Condensul poate sa apara in mod normal pe ferestre pe timpul iernii, iar daca nu persista si in alte perioade, acesta nu este neaparat un semn al igrasiei. Mucegaiul mai poate sa apara si pe incaltaminte, in dulap. 

  In exteriorul casei igrasia poate fi recunoscuta dupa aparitia mucegaiului si a unui miros statut in beci sau la subsol.

  Cum scapi de igrasie – solutii practice

  Odata ce igrasia a afectat peretii si tavanul locuintei, primul pas este sa identifici sursa care a dus la cresterea umiditatii in casa si apoi sa reduci nivelul de umezeala. Daca peretii sunt afectati de mucegai, tine cont de faptul ca acesta nu va fi eliminat doar prin stergerea si prin aplicarea unui strat nou de vopsea, ci este necesara aplicarea unor solutii antimucegai. In caz contrar, microorganismele vor continua sa se dezvolte, iar problema va persista.

  Solutiile pe care le ai la indemana pentru a scapa de mucegai sunt:

  • Folosirea unui dezumidificator casnic , care ajuta la mentinerea unei umiditatii optime in casa, mai exact, la o umiditate cuprinsa intre 45 si 55%. Daca umiditatea este mai mare de 60%, atunci creste si riscul de aparitie a igrasiei;

  • Repararea hidroizolatiei acoperisului, in cazul in care apa s-a infiltrat prin tavan;

  • Mentine o temperatura constanta in casa pe timpul iernii pentru a evita cresterea umiditatii;

  • Repara tevile sparte care au dus la infiltrarea apei in pereti;

  • Aeriseste bine locuinta, in special baia, si monteaza un ventilator care sa absoarba umiditatea crescuta, in cazul in care baia nu are geam;

  • Daca este necesar, opteaza pentru executarea unor lucrari de renovare, in cazul in care igrasia a afectat in mare masura peretii si tavanul casei.

  Hidroizolatia casei este o etapa esentiala in constructia unei case deoarece impiedica infiltrarea apei. De asemenea, este important sa verifici constant umiditatea din casa. Poti face acest lucru folosind un higrometru sau un termohigrometru, care poate masura nivelul de umiditate din materiale si din aer.

  Cum previi aparitia igrasiei in casa

  Preventia este o metoda mult mai eficienta decat combaterea, lucru ce este valabil si in cazul igrasiei. Asa cum am mentionat in capitolul anterior, este foarte important sa masori si sa mentii umiditatea la un nivel optim. Iar pentru a reduce nivelul de umiditate din casa este util sa folosesti un dezumidificator. In plus, dezumidificatorul are si alte beneficii, precum faptul ca elimina mirosurile neplacute si alergenii si reduce praful din aer.

  Alte solutii utile pentru a preveni igrasia mai sunt:

  • Mentine temperatura in casa intre 20 si 23 de grade Celsius deoarece cu cat temperatura este mai mare, cu atat creste si umiditatea;

  • Foloseste o hota puternica atunci cand gatesti, care sa absoarba cat mai eficient aburul din bucatarie;

  • Aeriseste incaperile cat mai des;

  • Porneste ventilatia in baie, in cazul in care nu exista fereastra, de fiecare data cand faci dus;

  • Evita sa usuci rufele in casa;

  • Nu uda plantele din abundenta;

  • Asigura-te ca acoperisul, peretii si balconul sunt hidroizolate;

  • Permite patrunderea luminii naturale in casa (lipsa luminii favorizeaza aparitia mucegaiului).

  De asemenea, este recomandat ca la constructia unei case sa se foloseasca ciment antiigrasie. Acesta este obtinut prin adaugarea unui aditiv special in mortar. In plus, mai poate fi folosita vopseaua antiigrasie sau alte solutii antiigrasie, care au rolul de a crea o bariera impermeabila, impiedicand formarea condensului.

  O alta solutie impotriva igrasiei sunt batoanele congelate. Acestea se introduc in peretele afectat de igrasie, aproape de fundatia casei, in gauri care trebuie facute la o distanta de 11 cm intre ele, mai scurte cu 2,5 cm fata de grosimea peretelui. Batoanele trebuie tinute la congelator inainte de a fi introduse in perete, iar odata ce s-au topit, mai trebuie sa repeti procesul de inca trei ori inainte de tencuirea peretelui. Aceasta solutie va preveni aparitia igrasiei pe o perioada de 25 de ani.

  In loc de concluzie, e important de retinut ca igrasia apare ca urmare a umiditatii crescute si a infiltratiei apei in pereti sau tavan. Daca problema nu este remediata la timp, se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului, favorizat de temperaturile ridicate, umiditatea crescuta si lipsa luminii. Din fericire, exista numeroase solutii care previn aparitia igrasiei, de la folosirea unui dezumidificator si pana la solutii antiigrasie si aerisirea in mod constant a locuintei.

  Sursa foto: Shutterstock

You May Also Like

About the Author: Felix Stefoniou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *