Faceâ

Am crescut în Australia și nu mi-am pus niciodată întrebări despre originile pastei Vegemite. Am mâncat-o mereu fericită în ignoranța mea. Deci e de înțeles că majoritatea oamenilor din Japonia pe care i-am întrebat, n-au idee cum au început să bea sake sau că, înainte să existe sake, beau kuchikamizake, strămoșul băuturii lor naționale.

Am vrut să mă scufund un pic în istorie și să aflu cum a apărut sake și am descoperit că, pe vremuri, sake se făcea cu scuipat de virgine.

Publicitate

La un moment dat, după ce orezul a ajuns în Japonia din China, prin secolul III î.Cr., s-a descoperit că dacă boabele de orez erau gătite, mestecate, scuipate într-un tub și lăsate deoparte câteva zile, rezulta o fermentație cu efecte intoxicante plăcute. Kuchikamizake înseamnă „sake mestecat cu gura” și era un fel de terci acrișor.

Kuchikamizake era un fel de terci. Fotografiile autoarei.

Sake, deși i se zice vin din orez, nu e deloc vin; se face printr-un proces de fermentație similar cu cel prin care se face berea. Strugurii au un conținut mare de zahpr, deci dacă îi lași la fermentat la soare, se vor transforma în vin. Dar dacă lași orezul într-un găleată la soare, rezultatul va fi un orez călduț. Orezul și alte cereale conțin, în principal, amidon, așa că e nevoie de o bacterie care să descompună amidonul în zahăr, ca apoi să poată fi convertit în alcool. Înainte să utilizeze mucegai koji prin secolul VIII, japonezii foloseau pur și simplu scuipat: enzimele amilaze din salivă declanșau fermentația. (Dacă mesteci un biscuit sărat mai mult timp, o să observi că devine dulceag. Asta pentru că enzimele descompun amidonul în zahăr.)

Citește și: A apărut bagheta magică cu care scapi de mahmureala de la vin

Pe vremea aceea, fenomenul era răspândit în toată lumea, așa se făcea alcoolul. Sud-americanii mestecau și scuipau porumb ca să facă chicha și yuca, ca să facă masato. Mexicanii făceau același lucru cu agave, pentru producția de pulque, iar chinezii mestecau orz ca să facă xia omi jiu, vinul de orz.

Publicitate

Dar, ca întotdeauna, metoda japoneză era deosebită. Și anume, elitele japoneze au hotărât că saliva trebuie să provină de la tinere virgine. Și astfel, sake a devenit bijinshu („sake făcut de femei frumoase”).

Ca să-mi testez noile cunoștințe și să aflu altele noi, m-am oprit la un bar local în drum spre casă de la muncă. Din fericire, m-am așezat chiar lângă un fan sake care era și om de știință. I-am menționat, printre altele, descoperirile mele.

În barul kimijimaya din Ebisu, un pahar de 90 ml de sake costă între trei sute și o mie de yeni.

Omul de știință, Inamura-san, care lucrează pentru o companie farmaceutică, a zis că știa și el de povestea asta.

L-am întrebat de ce trebuia orezul să fie mestecat de femei frumoase. A zâmbit șăgalnic, de parcă s-ar fi născut să răspundă la întrebarea asta.

Citește și: Cum să faci vin din fecale

A arătat spre el și mi-a zis: „Ai prefera ca sake să fie făcut de gura unui ojisan (bătrân)?” Apoi a arătat spre mine: „Sau de gura unei bijin (femeie frumoasă)?” Niciuna dintre variante, sinceră să fiu. Îmi vine rău când mă gândesc că beau saliva fermentată a altei persoane. Dar pot aprecia sentimentul.

În orice caz, omul de știință mi-a zis că nu era vorba doar de marketing.

Un tester pentru sake Hamatomoe, servit într-o cană ochoko încălzită.

„Ai auzit de ojishu?” m-a întrebat. E mirosul vârstei mijlocii și a bătrâneții. A scos un creion și o hârtie și a început să-mi deseneze un grafic. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, microorganismele lor se schimbă și la fel și mirosul. Fenomenul ojishu a fost identificat de cercetătorii japonezi ca rezultat al creșterii concentrației compusului chimic 2-nonenal, care produce „un miros neplăcut grăsos”.

Publicitate

În momentul ăsta, personalul barului ne-a adus un supliment de sake (se pare că Inamura-san e client de-al casei). Avea o aromă neobișnuită și complexă, cumva dulceagă. Chelnerița ne-a zis că e sake Hanatomoe din districtul Nara și că e unic pentru că e făcut prin procesul mizumoto. Auzisem de kimoto, când sake e produs prin expunerea orezului gătit la bacteriile din aer. Dar mizumoto? Se pare că e sake făcut prin amestecarea orezului gătit cu un tip de apă (mizu) bogată în acid lactic care declanșează procesul de fermentare.

Deci e un fel de kuchikamizake? am întrebat-o. A părut un pic surprinsă și s-a gândit înainte să răspundă „da”. Mi s-a părut suficient de aproape de kuchikamizake cât să nu mai fie nevoie să gust și băutura făcută cu salivă.

Traducere: Oana Maria Zaharia

La jumătatea anilor ‘70, în Uniunea Sovietică avea loc una dintre primele forme de protest prin artă. Doi artiști au inscripționat cuvintele „Poți răstigni libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat!” pe Fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg. 

Ca urmare, în septembrie 1976, ofițerii de securitate au percheziționat casa artistului Oleg Volkov. În raportul realizat la final apare și numele lui Vladimir Putin, care atunci era un locotenent în vârstă de 23 de ani. 

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei, ca agent KBG în 1980. Foto: Profimedia

Astăzi, documentul se află în arhivele Muzeului de Istorie Politică din Sankt Petersburg. Cel care l-a descoperit este istoricul Konstantin Șolmov. Acesta a publicat pe rețelele de socializare o fotografie a raportului, pe 21 noiembrie. 

O săptămână mai târziu, politicianul local Boris Vișnevski a scris și el despre incident, așa că postarea istoricului s-a viralizat rapid. 

Fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg. Foto: Shutterstock

Recomandări

Afacerea „ciocurile de rață”. În cazurile de corupție ale foștilor săi absolvenți, Serviciul Român de Informații nu găsește informațiile nici când sunt publicate în Monitorul Oficial

Un protest cu litere de peste un metru 

Sloganul „Poți răstigni libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat!” a apărut pe unul dintre zidurile dinspre râul Neva ale Fortăreței Petru și Pavel, în zorii zilei de 3 august 1976. Era o zi de marți, iar artiștii sovietici Yulii Rybakov și Oleg Volkov, care încercaseră de câteva luni, fără succes, să organizeze o expoziție de stradă în apropiere de fortăreață, au hotărât să-și manifeste public nemulțumirile. 

Le-a luat doar 15 minute să scrie sloganul și n-au avut nevoie decât de vopseluri albe și pensule. Inscripția avea 42 de metri lungime, iar fiecare literă avea 120 de centimetri în înălțime. Rybakov a povestit mai târziu că, după ce au terminat treaba, a mers împreună cu Volkov la Podul Palatului pentru a-și admira opera, scrie Meduza.

Sloganul apărut pe unul dintre zidurile dinspre râul Neva ale Fortăreței Petru și Pavel

Soluția KGB: acoperirea inscripției cu capace de sicriu

Rybakov își amintea și că ofițerii KGB care au fost trimiși să acopere inscripția s-au apropiat de fortăreață în bărci pneumatice. „În acea dimineață, râul Neva se umflase atât de mult că era imposibil să ajungi la inscripție pe pământ. Agenții s-au apropiat cu bărcile și au intrat în apă purtând cizme de cauciuc”, a povestit artistul. 

Recomandări

O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode

Agenții au acoperit scrisul cu capace de sicriu, luate de la un atelier aflat în apropiere de fortăreață. Asta, spune artistul, a atras și mai mult atenția asupra protestului. 

Inscripția amintește de versurile lui Pușkin

Jurnalistul austriac Herwig Höller a scris în „Colta”, o publicație rusă de artă și cultură, că opera lui Rybakov și Volkov era diferită față de a altor grafferi sovietici „prin mărime, prin poezie și prin așezarea sa specifică în contextul literar-istoric”. 

Höller a mai spus și că „alegerea locului – o fostă închisoare – iar cuvintele «libertate» și «încătușat» a făcut posibilă interpretarea inscripției ca o aluzie la versetul lui Pușkin: «În adâncul minelor siberiene/ Păstrează-ți răbdarea mândră»”.

„Inscripția nu și-a pierdut relevanța”

Conform raportului aflat la Muzeul de Istorie Politică, Vladimir Putin și alți ofițeri KGB au percheziționat casa lui Oleg Volkov după o lună de la forma sa de protest public, pe 7 septembrie 1976. Raportul a fost scris la câteva zile după percheziție, pe 13 septembrie, când cei doi artiști au fost arestați.

O carte de identitate a poliției secrete Stasi din Germania de Est aparținând unui tânăr Vladimir Putin a fost găsită ascunsă într-un sertar din Dresda. Documentul a fost emis la mijlocul anilor 80. Foto: Hepta

Recomandări

În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”

Au fost acuzați de vandalism, deteriorarea proprietății statului și a monumentelor istorice și arhitecturale. Rybakov a primit șase ani de închisoare, iar Volkov – șapte. 

Patru decenii mai târziu, pe 3 august 2016, același slogan a apărut din nou în Sankt Petersburg, de această dată fără semnul exclamării. Autorul e Timofey Radia, un artist din Ekaterinburg. Inscripția sa a rezistat câteva ore. 

Rybakov a comentat: „Ei bine, pot să spun doar că inscripția nu și-a pierdut relevanța. Salutările mele pentru noii autori”.

GSP.RO

„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit

Urmărește-ne pe Google News

Playtech.ro

Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor

Viva.ro

Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: ‘M-a afectat foarte mult’

Observatornews.ro

Începe „epoca de aur” pentru un loc din România. Investiţii uriaşe şi mii de locuri de muncă noi

Știrileprotv.ro

Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

FANATIK.RO

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului 2023. Ce aliment nu ai voie să mănânci. Este interzis sub orice formă în această zi sfântă

Orangesport.ro

Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit

HOROSCOP

Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede

PUBLICITATE

Noile creații Nespresso în ediție limitată

You May Also Like

About the Author: Magda Macek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *