Fișier

Pentru fișiere în sensul de colecții de fișe, vezi articolul Cartotecă.

În informatică, un fișier este o colecție de orice natură ce cuprinde date, stocate de obicei pe un dispozitiv de stocare numit și „purtător de date”; un echipament modern este de exemplu discul dur. Termenul englez corespunzător fișierului este file (citit /fail/). Procedeul și algoritmul folosit pentru alocarea de spațiu unui fișier pe dispozitivul de stocare se numește „alocare de fișiere” (în engleză file allocation). Alocarea asigură accesul utilizatorilor la fișiere și facilitează lucrul cu acestea.

Un fișier cu carduri perforate

Fișiere de stocare ”gemene” ale unui sistem IBM 305

Cuvântul „fișier” derivă din limba latină („fir”).[1]

Fișierele au fost folositu în contextul stocării pe computer încă din ianuarie 1940. În metodele cardului perforat în calculul științific,[2] W. J. Eckert a declarat: „Prima utilizare extensivă a tabloului timpuriu Hollerith în astronomie a fost făcută de Comrie.[3] El a folosit-o pentru a construi o masă din diferențe succesive și pentru a adăuga un număr mare de termeni armonici”. „Tabelele de funcții sunt construite din diferențele lor cu o mare eficiență, fie ca tabele imprimate, fie ca un fișier de carduri perforate”.

În februarie 1950: Într-o publicație Radio Corporation of America (RCA) din revista Popular Science,[4] care descria un nou tub „de memorie” de vid, RCA a declarat: „Rezultatele nenumăratelor calcule pot fi păstrate în dosar și scoase din nou. Un astfel de „dosar” există acum într-un tub de „memorie” dezvoltat la Laboratoarele RCA. Din punct de vedere electronic, el păstrează cifrele încărcate în mașini de calcul, le stochează în timp ce memorează altele noi – viteze de soluții inteligente prin labirinturi matematice. „

În 1952, „fișierul” indica, inter alia, informațiile stocate pe carduri perforate.[5]

Stocarea și organizarea internă a fișierelor

[

modificare

|

modificare sursă

]

Un dispozitiv de stocare poate găzdui în general mai mulți purtători de date, fiecare cu mai multe fișiere, chiar de ordinul a sutelor de mii. Pentru folosirea lor (creare, încărcare cu date, citire, modificare, renumire, relocare în cadrul ierarhiei, ștergerea conținutului, ștergerea fișierului și alte operații) ele sunt organizate de obicei într-un sistem ierarhic. Pentru accesare este nevoie mai întâi de citirea tabelei de conținut a purtătorului de date (în engleză Table of content, prescurtat TOC). Datele de identificare ale fișierelor sunt calea (path), numele (name) și extensia (extension). Acestea trei luate împreună determină univoc fiecare fișier aflat pe dispozitivul de stocare respectiv.

Deseori organizarea internă a datelor din fișier este realizată drept șir secvențial de înregistrări (cu lungimi egale sau și diferite între ele). Alte organizări interne sunt: indexat; cu acces direct; ierarhic; lexicografic; alfabetic; în formă de bănci de date ș.a. Deseori însă se întâlnesc și organizări (formate) proprietare, secrete (nedocumentate) sau sofisticate.

Procedeele de creare și actualizare a fișierelor de pe un purtător de date necesită un „sistem de fișiere” (file system). Acesta determină în primul rând tipul tabelei de conținut al acestui purtător de date, ca de exemplu FAT, FAT32, NTFS și altele.

Caracteristic pentru toate fișierele este că poartă un nume univoc și conțin întotdeauna o cantitate de date bine definită, care determină „mărimea fișierului”; aceasta se măsoară în baiți sau octeți împreună cu multiplii lor: 1.024 baiți = 1 kB, 1.048.576 baiți = 1 MB, 1.073.741.824 baiți = 1 GB ș.a.m.d.

Natura datelor dintr-un fișier poate fi foarte variată: text, tabele, desene, fotografii, partituri, animații, filme, liste, sunete, voce sau combinații dintre ele, dar mereu datele se reduc la reprezentarea lor codificată binar cu ajutorul cifrelor 0 și 1. Pentru a putea fi stocate digital (numeric) în fișiere, informațiile de intrare, ca de ex. imaginile și sunetele, trebuie întâi digitalizate (codificate).

Fișierele mai pot conține și programe în formă de text sau codificate cu cifre, în sistemul binar. Pentru a fi executate programele trebuiesc întâi încărcate de pe dispozitivul de stocare în memoria de lucru a calculatorului respectiv și, la nevoie, transformate în cod executabil.

Prin contrast există și date de calculator care de obicei nu constituie fișiere propriu-zise. Așa de exemplu:

 • datele furnizate de instrumente de măsură (ce-i drept ele pot fi colecționate în fișiere, dar pot fi și interpretate instantaneu de către un program de calculator, fără a fi stocate în formă de fișiere),
 • datele de la un post digital de radio sau TV care emite permanent un program,
 • un mesaj instantaneu, scurt, de tip chat

și altele.La nevoie însă și aceste date pot fi stocate drept fișiere.

Formate de fișier

[

modificare

|

modificare sursă

]

Articol principal: Extensie de fișier

În funcție de scopul și semnificația datelor unui fișier, dar și de organizarea lor internă, fișierele se creează într-unul dintre numeroasele formate predefinite. În lumea lui MS Windows și Unix numele fișierelor conțin de obicei și un sufix numit extensie de fișier. Dacă de exemplu numele fișierului este „desen3.ppt”, atunci sufixul „.ppt” constituie extensia numelui fișierului. De obicei extensia exprimă chiar formatul fișierului, în acest exemplu fiind vorba de formatul principal folosit de către programul de desenat Microsoft PowerPoint. Inițial extensiile erau alcătuite dintr-un punct urmat de 3 caractere, așa de ex. la sistemul de operare MS-DOS. Sistemele de fișiere moderne permit și extensii cu mai mult de 3 caractere.

În unele sisteme de operare (de ex. Windows, Unix, MacOS) se poate prestabili o asociere între extensie și un program standard, de executat la apăsarea cu mausul pe numele fișierului. Dacă această facilitate nu se dorește, atunci trebuie întâi chemat programul necesar, care apoi să deschidă / atașeze fișierele de prelucrat.

Vezi și

[

modificare

|

modificare sursă

]

Legături externe

[

modificare

|

modificare sursă

]

 • http://www.file-extension.com/ (un sit web în engleză) – listă bogată cu formate de fișier
 • http://mark0.net/soft-trid-deflist.html

Poți deschide și salva multe tipuri de fișiere pe Chromebook, cum ar fi documente, PDF-uri, imagini și fișiere media. Află ce tipuri de fișiere sunt acceptate pe Chromebook.

Spațiul de pe hard diskul Chromebookului este limitat, prin urmare, Chromebookul va șterge uneori fișierele descărcate pentru a elibera spațiu. Află cum să stochezi fișierele descărcate.

Sfat: unele dosare sunt numai în citire. Nu poți să le ștergi sau să le redenumești din aplicația Fișiere.

Găsește și deschide un fișier

 1. Deschide Fișiere .
 2. În stânga, alege locul unde este salvat fișierul.
  • Pentru fișierele pe care tocmai le-ai folosit, selectează Recente.
  • Pentru o listă de fișiere recente în funcție de tip, folosește butonul pentru a selecta tipul de fișier respectiv.
  • Pentru fișierele din aplicațiile Android, selectează Fișierele mele apoi Fișiere Play. Pentru a afișa mai multe dosare, în dreapta sus, selectează Mai multe  apoi Afișează toate dosarele Play.
  • Pentru fișierele din cloud, selectează dosarul, cum ar fi Google Drive. În plus, poți să adaugi un alt sistem de fișiere în cloud.
 3. Găsește fișierul, apoi dă dublu clic pe el pentru a-l deschide.

Dacă deschizi un fișier de pe un dispozitiv de stocare extern, dă clic pe Scoate pentru a deconecta dispozitivul în siguranță după ce termini.

Sfat: în colțul ecranului, selectează Lansatorul și introdu numele fișierului dorit.

Salvează un fișier

Pentru a salva pagina, imaginea sau documentul afișat:

 1. apasă pe Ctrl + s;
 2. în partea de jos, introdu un nume pentru fișier;
 3. opțional: în stânga numelui fișierului, modifică tipul fișierului;
 4. în coloana din stânga, alege unde vrei să salvezi fișierul, cum ar fi în Google Drive apoi Contul meu Drive;
 5. selectează Salvează.

Notă: dacă folosești Chromebookul la serviciu sau la școală, poți salva fișiere în dosarul Drive-uri în comun. Selectează Google Drive apoi Drive-uri în comun.

Redenumește un fișier

Poți redenumi fișiere, dosare sau dispozitive externe.

 1. În colțul ecranului, selectează Lansatorul .
 2. Deschide Fișiere .
 3. Selectează numele fișierului sau al dosarului.
 4. Apasă pe Ctrl + Enter.
 5. Introdu un nume nou, apoi apasă pe Enter.

Adaugă alt sistem de fișiere în cloud

 1. În colțul ecranului, selectează Lansatorul .
 2. Deschide Fișiere .
 3. În dreapta sus, selectează Mai multe .
 4. Selectează Adaugă un serviciu nou apoi Dispozitiv de stocare în rețea.
 5. Se va deschide o fereastră. Selectează Adaugă un dispozitiv de stocare în rețea. Introdu informațiile.
 6. Selectează Adaugă.

Notă: Chromebookul acceptă sisteme de fișiere terță parte care folosesc API-urile DocumentsProvider. Dacă descarci una dintre aceste aplicații pentru fișiere Android din Magazinul Play, aceasta va apărea în partea stângă a aplicației Fișiere .

Pentru a te conecta la alte sisteme de fișiere în cloud:

 1. în colțul ecranului, selectează Lansatorul ;
 2. deschide Fișiere ;
 3. în dreapta sus, selectează Mai multe ;
 4. selectează Instalează un serviciu nou;
 5. pentru a instala un nou sistem de fișiere în cloud, alege un sistem și urmează pașii de pe ecran.

Schimbă locul unde sunt salvate fișierele

În mod prestabilit, fișierele sunt salvate în dosarul Descărcări, un dosar temporar de pe hard diskul Chromebookului. Puteți modifica locația în care se salvează descărcările în mod prestabilit sau puteți selecta un anumit dosar pentru fiecare descărcare.

 1. Pe computer, deschideți Chrome.
 2. În dreapta sus, selectați Mai multe Mai multe apoi Setări.
 3. În partea de jos, selectați Avansate.
 4. În secțiunea „Descărcări”, modificați setările pentru descărcare.
  • Pentru a schimba dosarul prestabilit: selectați Modificați și alegeți unde doriți să salvați fișierele.
  • Pentru a alege un anumit dosar pentru fiecare descărcare: activați Se întreabă unde se salvează fiecare fișier înainte de a-l descărca.

Șterge un fișier

Important: majoritatea fișierelor sunt trimise direct în coșul de gunoi. Pentru fișierele care nu sunt trimise în coșul de gunoi, trebuie să confirmi că dorești să le ștergi definitiv.

 1. În colțul ecranului, selectează Lansatorul .
 2. Deschide Fișiere .
 3. Selectează fișierul sau dosarul pe care vrei să-l ștergi.
 4. Selectează Coș de gunoi .

Sfat: fișierele sunt șterse definitiv din coșul de gunoi după 30 de zile.

Pentru a restabili un fișier pe care l-ai trimis în coșul de gunoi:

 1. pe Chromebook, deschide Fișiere ;
 2. în partea stângă, selectează Coș de gunoi ;
 3. selectează fișierul pe care dorești să-l restabilești apoi Restabilește din coșul de gunoi.

Arhivează un fișier

Pentru a grupa mai multe fișiere sau dosare într-un singur fișier, le poți arhiva.

 1. În colțul ecranului, dă clic pe Lansator .
 2. Deschide Fișiere .
 3. În stânga, selectează dosarul sau fișierele pe care vrei să le arhivezi.
 4. Pentru a selecta toate fișierele pe care vrei să le arhivezi, apasă pe Ctrl și dă clic pe fiecare fișier, pe rând.
 5. Opțional: pentru a introduce toate fișierele într-un dosar nou, apasă Ctrl + e.
 6. Dă clic dreapta pe fișierele selectate sau pe folderul selectat, apoi dă clic pe Arhivează fișierele selectate.

Dezarhivează un fișier

Poți vedea fiecare fișier din fișierul ZIP.

 1. În colțul ecranului, selectează Lansatorul .
 2. Deschide Fișiere .
 3. Dă dublu clic pe fișierul arhivat. În stânga, vei vedea fișierul ZIP.
 4. Pentru a deschide un fișier, dă dublu clic pe el.
 5. Opțional: pentru a elimina fișierul ZIP din lista de dosare din stânga, dă clic pe Scoate

Sfat: pentru a dezarhiva un grup de fișiere arhivate într-un singur dosar, dă clic dreapta pe dosar și selectează Extrage tot.

Folosiți și fixați fișiere pe raft

În containerul raftului puteți găsi descărcări, capturi de ecran și fișiere fixate în containerul raftului.

Deschideți descărcările și capturile de ecran recente de pe raft

 1. În dreapta jos, selectați containerul raftului apoi, apoi selectați fișierul.

Ascundeți previzualizarea raftului:

 1. în dreapta jos, lângă oră, dați clic dreapta și selectați containerul raftului;
 2. selectați Ascundeți previzualizarea.

Sfat: descărcările și capturile de ecran recente sunt temporare. Pentru a le face permanente, puteți să fixați fișiere pe raft.

Fixați fișierele pe raft

 1. În stânga jos, selectați Lansatorul .
 2. Deschideți Fișiere .
 3. În stânga, selectați dosarul care conține fișierul pe care doriți să-l fixați.
 4. Dați clic dreapta pe fișier.
 5. Selectați Fixați pe raft.
 6. Pentru a anula fixarea fișierelor, dați clic dreapta pe fișier.
  1. Selectați Anulați fixarea pe raft.

Găsiți un fișier fixat:

 1. în dreapta jos, selectați containerul raftului;
 2. dați clic dreapta pe fișierul dvs.;
 3. selectați Afișați în dosar

Inserați fișierele fixate în documente

Puteți adăuga imagini sau capturi de ecran la documentele dvs. de pe raft.

Trageți imagini sau capturi de ecran:

 1. în dreapta jos, selectați containerul raftului;
 2. selectați imagini sau capturi de ecran;
 3. trageți-le în document.

Copiați și inserați imagini sau capturi de ecran:

 1. în dreapta jos, selectați containerul raftului;
 2. dați clic dreapta pe imagini sau pe capturi de ecran;
 3. selectați Copiați imaginea;
 4. în documentul dvs., dați clic dreapta oriunde;
 5. selectați Inserați.

Remediază problemele la deschiderea fișierelor

Tip de fișier necunoscut

 • Verifică dacă Chromebookul acceptă acest tip de fișier. Află ce tipuri de fișiere sunt acceptate.
 • Încearcă să salvezi fișierul în Google Drive, apoi să îl deschizi în browser.

„Momentan, Google Drive nu poate fi accesat”

Verifică dacă Chromebookul e conectat la internet. Află cum să te conectezi la Wi-Fi sau să remediezi problemele de conectare la Wi-Fi.

„Dispozitivul de stocare extern nu este compatibil”

 • Este posibil ca Chromebookul să nu accepte dispozitivul de stocare pe care încerci să îl folosești. Verifică dacă Chromebookul acceptă dispozitivul de stocare.
 • Verifică dacă Chromebookul folosește cel mai recent software. Află cum să actualizezi software-ul Chromebookului.

Poți folosi Google Drive pentru a vedea fișierele de pe dispozitivul de stocare:

 1. conectează dispozitivul de stocare la alt computer;
 2. deschide Google Drive. Dacă te-ai conectat, trebuie să te conectezi cu același Cont Google folosit pe Chromebook.
 3. încarcă fișierele de pe dispozitiv. Află cum să încarci fișiere în Google Drive.
 4. deschide Chromebookul și conectează-te;
 5. în colțul ecranului, selectează Lansatorul ;
 6. deschide Google Drive.

„Ne pare rău, dispozitivul nu a fost recunoscut” sau „Ne pare rău, cel puțin una dintre partițiile dispozitivului nu a putut fi montată”

Va trebui să formatezi din nou dispozitivul de stocare extern:

 1. fă backup fișierelor în altă parte înainte de a le șterge. Următorii pași vor șterge toate fișierele de pe dispozitivul de stocare.
 2. în colțul ecranului, selectează Lansatorul ;
 3. deschide Fișiere ;
 4. în stânga, dă clic dreapta pe dispozitivul de stocare;
 5. selectează Formatează dispozitivul.

Permiteți ca aplicațiile să acceseze drive-urile externe

Puteți permite ca aplicațiile din Google Play să citească și să scrie fișiere pe dispozitivele de stocare externă. Fișierele și dosarele create pe dispozitiv sunt vizibile oricărei persoane care folosește unitatea externă.

 1. În dreapta jos, selectați ora.
 2. Selectați Setări .
 3. Selectați Gestionarea stocării apoi Preferință pentru spațiul de stocare extern.
 4. Activați sau dezactivați dispozitivul de stocare pentru a permite accesul.

Mai multe opțiuni privind fișierele

You May Also Like

About the Author: Mariutza Zaituc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *