Forta elastica

Un resort alungit sau comprimat este deformat elastic cu o anumită forță, numită forță deformatoare (F) . Când încetează acțiunea asupra lui, resortul revine la forma inițială. Înseamnă că asupra resortului acționează o altă forță egală, dar de sens opus, numită forță elastică, întrucât apare numai în deformarea elastică.

Forța elastică (notată Fe) este forța care apare în interiorul unui corp deformat elastic și readuce corpul la forma inițială, fiind egală, dar de sens opus cu forța deformatoare (F).

Importanța forței elastice care apare în corpurile elastice:

1) Aerul are proprietăți elastice, fiind folosit la pneurile roților pentru amortizarea șocurilor sau la diferite obiecte pneumatice (saltele, mingii, baloane etc.)

2) Arcurile (resorturile) sunt folosite pentru amortizarea șocurilor și vibrațiilor (suspensii de autovehicule, pentru acumulare de energie (arcuri de ceas, rulouri, arcuri de supape), exercitarea unei forţe elastice permanente (cuplaje de siguranţă) , reglarea sau limitarea forţelor sau a debitelor (prese, cuplaje de siguranţă, robinete de reglare etc.).

Resorturile se găsesc în construcția multor obiecte :

  • Dinamometre și cântare

  • Pulverizatoare

  • Pixuri

  • Vagoane de tren

  • Ceasuri

  • Suspensia vehiculului

  • Saltea de pat

  • Clip de păr

  • Clanță și broască de ușă

  • Arcuri pentru dulapuri

  • Extensor si flexor fitness

  • Şaua bicicletei sau motocicletei este aşezată pe arcuri, pentru atenuarea zdruncinărilor în timpul mersului

3) Arc cu săgeți sau arbaletă pentru vânătoare.

4) Coarda elastică în bungee jumping

Legea lui Hooke

Acțiunea unei forțe asupra unui corp poate avea drept rezultat deformarea corpului, iar în acest caz forța se numește forță deformatoare.

Elasticittatea este proprietatea corpurilor de a reveni la forma inițială după dispariția forței deformatoare.

Plasticitatea este proprietatea corpurilor de a se deforma sub influența unei forțe deformatoare fără a reveni la forma inițială.

Pentru forțe deformatoare rezonabile orice corp are proprietăți elastice.

Pentru studiul proprietăților elastice ale corpurilor cel mai potrivit este studiul comportării unui resort sau al unei benzi elastice sub acțiunea unei forțe deformatoare.

Resortul este caracterizat de dimenisiunile sale inițiale, adică lungimea begin mathsize 12px style l subscript 0 end style și aria secțiunii transversale begin mathsize 12px style S subscript 0 end style.

Sub influența unei forțe deformatoare, care poate fi greutatea unui corp, resortul se deformează. Deoarece aria secțiunii transversale este mult mai mică decât lungimea resortului, considerăm că ea nu se modifică.

Ca măsură a deformării corpului măsurăm sau determinăm alungirea absolută:

capital delta l equals l minus l subscript 0

și alungirea relativă:

epsilon equals fraction numerator capital delta l over denominator l subscript 0 end fraction.

Experimental se constată că alungirea absolută este proporțională cu lungimea inițială și forța deformatoare și invers proporțională cu aria secțiunii transversale a resortului:

capital delta l tilde l subscript 0 capital delta l tilde F subscript d e f end subscript capital delta l tilde 1 over S subscript 0

Astfel:

capital delta l tilde F subscript d e f end subscript over S subscript 0 l subscript 0

Pentru a putea egala se introduce o constantă de proporționalitate, numită modul de elasticitate longitudinal sau modului lui Young. Modulu lui Young este o constantă de material.

capital delta l equals 1 over E F subscript d e f end subscript over S subscript 0 l subscript 0

de unde rezultă Legea lui Hooke:

fraction numerator capital delta l over denominator l subscript 0 end fraction equals 1 over E F subscript d e f end subscript over S subscript 0

Raportul dintre forța deformatoare și aria secțiunii transversale se numește efort unitar:

sigma equals F subscript d e f end subscript over S subscript 0

Efortul unitar se  măsoară în:

open square brackets sigma close square brackets equals 1 N over m squared

Folosind aceste notații legea lui Hooke ia forma:

sigma equals E epsilon.

De aici se vede că unitatea de măsură pentru modulul de elasticitate longitudinal este:

open square brackets E close square brackets equals 1 N over m squared

Forța elastică

Din legea lui Hooke forța deformatoare se scrie:

F subscript d e f end subscript equals fraction numerator E S subscript 0 over denominator l subscript 0 end fraction capital delta l

Cum mărimile scrise sub formă de fracție sunt caracteristici ale resortului, le reducem la o singură constantă numita constantă elastică:

k equals fraction numerator E S subscript 0 over denominator l subscript 0 end fraction

a cărei unitate de măsură este:

open square brackets k close square brackets equals 1 N over m

Forța deformatoare este descrisă de relația:

F subscript d e f end subscript equals k capital delta l

Dacă deformăm elastic un corp, atunci respectând principiul acțiunii și reacțiunii, în interiorul lui va apărea o forță ce se va opune deformării și va tinde să aducă corpul la forma inițială. Această forță este forța elastică este egală și de sens opus cu forța deformatoare și este direct proporțională cu deformarea.

În cazul reprezentării de mai sus, introducem vectorul deformare care este pozitiv atunci când resortul se alungește și negativ când el se comprimă:

x with rightwards arrow on top equals capital delta l with rightwards arrow on top

În această situație forța elastică se scrie:

F with rightwards arrow on top equals negative k x with rightwards arrow on top

Observăm că forța elastică este direct proporțională cu deformarea, dar se opune acesteia și constanta elastică este constantă de proporționalitate.

 

 

Acest articol se referă la Elasticitate proprietate fizică. Pentru conceptul economic, vedeți Elasticitate (economie)

Elasticitatea (din greacă ἐλαστός, ductil) este capacitatea unui corp de a rezista unei influențe distorsionante și de a reveni la dimensiunea și forma originală atunci când această influență sau forță este îndepărtată. Obiectele solide se vor deforma atunci când se aplică forțe adecvate asupra lor. Dacă materialul este elastic, obiectul va reveni la forma și mărimea inițială când aceste forțe sunt îndepărtate.[1]

În mecanică, elasticitatea reprezintă proprietatea unor corpuri de a suferi deformări elastice, care pot fi: de volum (la fluide, solide), când în corp se generează reacțiuni elastice, sau de formă (la solide), când apar forțe elastice – la încercarea de modificare a formei (răsuciri, îndoiri etc)[2] .

Forța elastică este o forță centrală care are la origine o deformație elastică a unui mediu,direct proporțională cu deformația x, dar de sens contrar (legea lui Hooke):

F → = − k x → . {displaystyle {vec {mathbf {F} }}=-k{vec {mathbf {x} }},.}

{displaystyle {vec {mathbf {F} }}=-k{vec {mathbf {x} }},.}

  1. ^ Elasticitatea
  2. ^

    Gheorghe Moraru, Condrat Mursa, Teoria elasticității, Ed. Tehnica -Info, Chișinău, 2006, 396 pp.

  • Mircea Oncescu, Mărimi și unități în fizică, vol I, Editura Tehnică, București, 1955

Pleuel-Käfer.JPG  Acest articol din domeniul mecanicii este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin dezvoltarea lui.

Daca asupra unui corp actioneaza o forta, aceasta poate produce doua efecte 1 de deplasare ( efect dinamic – de miscare ) si 2 de deformare ( efect static ).

In cazul deformarilor dupa inlaturarea fortei corpul poate reveni la forma initiala – deformare elastica (ex mingea ) sau nu – deformare plastica ( ex plastilina ).

In continuare vom studia doar deformarea elastica

Elasticitatea (din greacă ἐλαστός „ductibil”) este capacitatea unui corp de a rezista unei influențe distorsionante și de a reveni la dimensiunea și forma originală atunci când această influență sau forță este îndepărtată. Obiectele solide se vor deforma atunci când se aplică forțe adecvate asupra lor. Dacă materialul este elastic, obiectul va reveni la forma și mărimea inițială când aceste forțe sunt îndepărtate.

În mecanică, elasticitatea reprezintă proprietatea unor corpuri de a suferi deformări elastice, care pot fi: de volum (la fluide, solide), când în corp se generează reacțiuni elastice, sau de formă (la solide), când apar forțe elastice – la încercarea de modificare a formei (răsuciri, îndoiri etc).

Forța elastică este o forță centrală care are la origine o deformație elastică a unui mediu,direct proporțională cu deformația x, dar de sens contrar (legea lui Hooke):

{displaystyle {vec {mathbf {F} }}=-k{vec {mathbf {x} }},.}sursa WikipediaDaca asupra unui resort ( arc ) actioneaza o forta, in cazul nostru greutatea corpurilor agatate de resort, acesta se alungeste (∆l )cu cat forta deformatoare F este mai mare. Formula este mai sus iar k se numeste coeficientul de elasticitate a resortului si depinde de materialul din care este facut arcul , lungimea lui, grosimea firului.Deoarece k depinde de resort si are formula Mai multe aveti in videoclipul urmatorFolosind Folsind traducerea urmariti si videoclipul cu aplicatii ale legii lui Hooke in practica

Ca tema scrieti letia in caiete si dati 10 exemple  de folosire a legii lui Hooke in viata de zi cu zi!

Succes!

Publicitate

Share this:

Apreciază:

Apreciere

Încarc…

You May Also Like

About the Author: Iuliu Dimitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *