Jocurile olimpice desene in creion

Au început înscrierile pentru ediția a patra a competiției școlare Olimpiada de benzi desenate, la care pot participa elevii de clasele I-XII. Înscrierea se face prin intermediul bibliotecilor școlare, județene, orășenești și comunale până la data de 30 aprilie, iar Jocurile Olimpice din Antichitate constituie tema ediției, scrie Agerpres.

Olimpiada de Benzi Desenate, ediţia a patra, competiţie destinată şcolarilor şi elevilor din clasele I – XII, se va desfăşura în perioada ianuarie – mai şi va fi dedicată Jocurilor Olimpice din Antichitate, potrivit unui comunicat de presă.

Lucrările trebuie să abordeze una dintre valorile olimpismului: excelență, spiritul de echipă, prietenia, fairplay-ul, toleranță, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp şi minte. Organizatorii le oferă elevilor care vor să participe câteva informații utile despre Jocurile Olimpice.

“Jocurile Olimpice din antichitate au reprezentat o serie de competiții atletice între reprezentanți ai orașelor-stat și unul dintre Jocurile Panhelene din Grecia Antică. Au fost ținute în onoarea lui Zeus, iar grecii le-au dat o origine mitologică. Grecii credeau că jocurile își aveau rădăcinile în religie, competiția atletică era legată de venerarea zeilor, iar jocurile antice erau menite să aducă pace, armonie și o întoarcere la originile vieții grecești. Ele au continuat să fie celebrate și când Grecia a intrat sub stăpânire romană în secolul al II-lea î.Hr.

În timpul Jocurilor Olimpice antice, era anunțată ekecheiria (un armistițiu olimpic), pentru ca sportivii și pelerinii religioși să poată călători în siguranță din orașele lor către locurile unde se organizau competițiile. Premiile pentru învingători erau coroane de frunze de măslin sau simple coroane.

Jocurile Olimpice antice au avut mai puține evenimente decât Jocurile Olimpice moderne și numai bărbații greci născuți liberi aveau voie să participe, deși au existat femei victorioase deținătoare de care de luptă. Atât timp cât îndeplineau criteriile de înscriere, sportivilor din orice oraș-stat și regat grec li s-a permis să participe. Competițiile s-au desfășurat întotdeauna la Olympia”, conform sursei citate.

Regulament de participare la Olimpiada de Benzi Desenate
  • Condiții: Concursul este destinat școlarilor și elevilor clasele I-XII.
  • Specificații tehnice: Metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate desene în creion contur culoare (creioane colorate, carioci, tempera acuarele sau alb-negru cu nuanțe de gri). Se va lucra pe verticală.

Dimensiunea lucrării:

  • format A4 pentru clasele I-IV
  • format A3 pentru clasele V-XII
  • Obligatoriu o lucrare trebuie să fie realizată de un singur elev care își asumă originalitatea subiectului a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiat va fi eliminată din concurs.
  • Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină/planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură pagină/planșă. Participanții care vor trimite mai mult de o planșă vor fi eliminați din concurs.
  • Înscrierea paginilor planșelor în concurs se face doar prin intermediul bibliotecilor școlare județene orășenești și comunale. Fiecare bibliotecă, bibliotecar saau profesor v-a trimite o listă cu participanții la concurs împreună cu planșele scanate direct la adresa  [email protected].
  • Paginile trebuie trimise până pe 30 aprilie 2023.

Vor fi acordate premii pentru fiecare grupă de participare: câte un loc I, II şi III şi trei menţiuni.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee şi în alte instituţii de cultură din ţară.

Olimpiada de Benzi Desenate este iniţiată de Mihai Ionuţ Grăjdeanu – autor şi profesor de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi a Academiei Olimpice Române, mai scrie Agerpres.

Romfilatelia susține și promovează spiritul olimpic și valorile Olimpismului în rândul tinerelor talente din mediul școlar prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Jocurile Olimpice în imaginația copiilor.

 Concursul Naţional de arte plastice (pictură, grafică și desen), intitulat Jocurile Olimpice în imaginația copiilor este organizat, în fiecare an, de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.), prin Academia Olimpică Română (A.O.R.), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (M.E.N.). Concursul, organizat în două faze, judeţeană și naţională, se regăsește în Calendarul concursurilor școlare. Structurat pe trei categorii de vârstă – 6-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani, concursul se adresează elevilor din toate unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Sub aspect tematic, lucrările participanţilor abordează spiritul olimpic sau una dintre valorile Olimpismului – excelenţa, prietenia, fair play-ul, toleranţa, bucuria, echilibrul dintre corp și minte etc.  Cele mai valoroase lucrări sunt expuse în incinta Muzeului Sportului, pe pagina oficială a C.O.S.R. și a A.O.R., în Buletinul Informativ al Academiei Olimpice Române „Spirit Olimpic”, dar și în alte tipărituri specifice.

Pentru cele patru mărci poștale au fost selecţionate desene premiate la Concursul Naţional de arte plastice, aparţinând celor trei categorii de vârstă, după cum urmează:

Lucrarea Dinamism cromatic, semnată de către elevul Roman Gabriel de la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. Desenul, aparţinând categoriei de vârstă 15-18 ani, apreciat de către juriul concursului cu Premiul I, redă scene ale unor discipline sportive cum ar fi scrimă, gimnastică, haltere, înot, tir cu arcul etc.

Din categoria de vârstă 6-10 ani, a fost selectată, pentru a ilustra timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, lucrarea Tenis, autor Fluerașu Sofia de la Palatul Copiilor din Craiova, apreciată cu Menţiune.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este ilustrat desenul intitulat Tinere speranţe, autor Adumitroaie Anna Rocsana de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani. Lucrarea, apreciată de către juriu cu Menţiune, aparţine categoriei 11-14 ani și redă imagini sugestive din scrimă, gimnastică, canotaj și volei.

Desenul Graţie și eleganţă, aparţinând elevei Aveloiu Diana de la Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei. Lucrarea, participantă la categoria de vârstă 11-14 ani, a fost răsplătită de juriul compeţitiei cu Menţiune. Aceasta ilustrează, așa cum sugerează și titlul ei, graţia elementelor din gimnastică.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrat desenul intitulat Roma antică, autor Dreţcanu Raluca Ioana
de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani. Lucrarea reproduce cea mai cunoscută operă a sculptorului grec Miron, Discobolul, cunoscut și sub numele de Aruncătorul cu discul.

Emisiunea de mărci poștale Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor.va fi disponibilă începând de marti, 4 septembrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de setul de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre și minicoala de 4 timbre + 4 viniete + manșetă ilustrată (2 minicoli) și minicoala de 4 timbre + 2 viniete + 2 tabsuri + manșetă ilustrată (2 minicoli)

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

[email protected]

You May Also Like

About the Author: Elisabeta Voinea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *