Muntii moldoveanu

Acest articol se referă la un vârf montan. Pentru un nume de familie, vedeți Moldoveanu (nume)

Vârful Moldoveanu

Vârful Moldoveanu este vârful muntos cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș, județul Argeș. Altitudinea sa este 2.544 metri. Din cauza piscurilor montane din jurul său, majoritatea de peste 2.400 de metri, vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, care sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.

Cel mai ușor și scurt traseu montan spre Vârful Moldoveanu este cel prin Valea Rea pornind de la Stâna lui Burnei. Pentru un obiectiv atât de important, traseul poate fi uneori foarte aglomerat.

Stâna lui Burnei – Valea Rea – Căldarea Văii Rele – Iezerul Triunghiular (2156) – Portița Viștei (2310m) – Vârful Viștea Mare (2527m) – Vârful Moldoveanu (2544m)Marcaje de urmat:

 • triunghi roșu: Stâna lui Burnei – Căldarea Văii Rele – Iezerul Triunghiular – Portița Viștei
 • bandă roșie: Portița Viștei -Vârful Viștea Mare
 • punct roșu: Vârful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu

Timpi:

 • 3h – 3h 30min: Stâna lui Burnei – Portița Viștei
 • 45min – 1h: Portița Viștei -Vârful Viștea Mare
 • 20min – 25min: Vârful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu

Durata totală a traseului: 4-5 h (la urcare);

Dificultate: mediu spre dificil pe unele porțiuni.

Vezi și

[

modificare

|

modificare sursă

]

Legături externe

[

modificare

|

modificare sursă

]

Drumeție Vf. Moldoveanu 2544 m • Cunoaște-ți Țara

Mulți nu ne cred atunci când vorbim cu atâta entuziasm despre drumețiile pe care le organizăm. 😍 Unii nu le iau în serios, 🤨 alții nu le consideră odihnă, 😤 mai sunt și dintre cei care gândesc că nu e nevoie de mare efort ca să ajungi să atingi aceste vârfuri, 🤥 însă doar cei care decid să meargă cu noi află cu adevărat ce înseamnă asta. 🤩 Doar mergând alături de noi te poți convinge de adrenalina pe care o simți aflat în vârful muntelui, 🌄 de relațiile de încredere care se leagă între membrii echipei, 👬 de priveliștile pe care ajungi să le savurezi, de liniștea unui somn la altitudine. 🏕 Indiferent de muntele pe care urcăm, senzațiile și trăirile sunt aceleași. 💥💥 Urmărește mai jos emoțiile pe care am reușit să le surprindem în cadrul drumeției spre spre Vârful Moldoveanu. 🌪🌪🌪 Detalii aici: 💻 https://cunoastetitara.md/package/moldoveanu/Sună acum: 📲 +373 60 61 41 41Chișinău, str. Gavriil Bănulescu-Bodoni 27.#cunoastetitara #drumetie #varfulmoldoveanu

Publicată de Cunoaște-ți Țara pe Duminică, 9 februarie 2020

Încă de când am început călătoria #DeasupraMuntilorRomaniei am visat la momentul în care aveam să ajung pe cel mai înalt punct din țara noastră, adică pe Vârful Moldoveanu, denumit și acoperișul României. Mă gândeam cu bucurie la călătoria care știam că va veni la un moment dat, dar și cu teamă. Voi fi pregătit? Am suficientă experiență? Când e momentul cel mai bun?

Îmi puneam de multe ori întrebările astea. Deși urma să aflu că traseul ales nu era atât de complicat precum îmi imaginasem, n-aveam de gând să nu iau muntele în serios. Așa că am petrecut zile bune cititnd poveștile altor munțomani, urmărind clipuri pe net cu fragmente din traseu și studiind cu atențe hărțile pe care le aveam. Procedam așa înainte de fiecare tură, dar acum simțeam că am nevoie de și mai multă atenție.

Aveam la dispoziție o singură zi pentru tura aceasta și-mi doream din tot sufletul ca lucrurile să descurgă așa cum visam. Iar după cum veți vedea în imaginile de mai jos, chiar așa s-a și întâmplat.

O zi din luna octombrie avea să fie norocoasa. O sâmbătă cu vreme ca de vară, fără pic de nori pe cer (deși la un moment dat îi căutam, ca să îmi umple cerul din fotografii), care s-a menținut așa pe tot parcursul ei. La ora 8 și jumătate eram pe traseu, iar seara, în jurul orei 20, eram înapoi la bază, după 18 kilometri parcurși și vreo 3.500 de calorii arse. Dar și cu un zâmbet care cu greu avea să dispară.

Momentul în care am ajuns pe Vf. Moldoveanu

Hai să pornim împreună în cea de-a 6-a călătorie din proiectul Zbor peste Munții României, inițiat de Dragoș Asaftei și susținut cu drag de AQUA Carpatica, apa care ne ține în formă pe parcursul tuturor ieșirilor.

Dar înainte să începem, dacă nu ai făcut-o deja, te invit să citești poveștile călătoriilor precedente #DeasupraMuntilorRomaniei și vezi imaginile spectaculoase surprinse din aer:

Panorama trapezului Viștea – Moldoveanu

Traseul de o zi spre Vârful Moldoveanu Deasupra României la 2.544m

Stâna lui Burnei (Triunghi roșu) – Portița Viștei (Bandă roșie) – Vf. Viștea Mare (2.527m) (Punct roșu) – Spintecătura Moldoveanului (Punct roșu) – Vf. Moldoveanu (2.544m) (Punct roșu) – Curmătura Moldoveanului (Triunghi albastru) – Vârful Galbena (2.419m)(Cruce albastră)– Lacurile Galbena (Cruce albastră) – Stâna lui Burnei

Informații utile despre traseu

 • Durata de parcurgere: Noi am parcurs tot traseul în aproximativ 11 ore, cu multe pauze de fotografiat și admirat priveliștile. Dacă menții un ritm constant de mers și nu te oprești de foarte multe ori, îl poți parcurge și în 7-8 ore.
 • Distanța parcursă pe traseu: 17.5 kilometri, pe durata cărora am ars 3.500 de calorii.
 • Distanță până la intrarea în traseu: aproximativ 38 de kilometri de drum de piatră, pornind din satul Nucșoara, accesibili vara pentru orice mașină (condusă cu atenție, de sigur), care se parcurg în aproximativ o oră și jumătate – două ore.
 • Marcaje: Am indicat mai sus marcajele între segmente. Până pe Vf. Moldoveanu, marcajele sunt foarte vizibile. Porțiunea pe traseul spre și după Vf. Galbena este în curs de remarcare, așa că e nevoie de o atenție sporită pentru identificarea semnelor.
 • Grad de dificultate: Traseul poate fi parcurs de oricine are deja câteva ture parcurse pe munte. Te solicită, e-adevărat, și resimți efortul. Există și câteva porțiuni expuse, unde va trebui să te concentrezi puțin mai mult: urcarea spre Vf. Viștea Mare și trecerea prin Spintecătura Moldoveanului.
 • Surse de apă: Nu există surse de apă potabilă pe traseu, așa că i-ați cu tine apă suficientă. Poți alimenta înainte de urcare, cu apă din râul care trece pe lângă Stâna lui Burnei.
 • Adăposturi: Cel mai apropiat adăpost de pe traseu este Refugiul Viștea Mare, la 2.310m, lângă Porțita Viștei. La nevoie, încap cam 12 persoane aici.
 • Recomandare de cazare: Pensiunea Carpatica Nucșoara – condiții foarte bune, restaurant cu mâncare gusoasă, bucătărie în care îți poți pregăti una alta, locuri de parcare, magazin pentru aprovizionare, proprietar cu experiență foarte bună în ale muntelui. Noi ne-am cazat aici în seara dinaintea urcării, ca să putem fi pe traseu cât mai de dimineață.
 • Hărți & Aplicații recomandate pentru traseu: Noi ne-am folosit de harta și aplicația realizate de echipa Munții Noștri. Aplicația am putut-o folosi și offline, lucru care ne-a fost extrem de util, căci semnalul la rețeaua mobilă este slab spre inexistent pe tot traseul. Vodafone este singura rețea cu semnal mai bun pe acest segment.
 • Informații contact SALVAMONT: Formația Nucșoara – SALVAMONT Argeș – 0744754445 sau 0725826668 (nr. Salvamont pt. toată țara).

Și acum să începem povestea călătoriei noastre spre acoperișul României!

Urcarea spre Vârful Moldoveanu

Călătoria către Vârful Moldoveanu a început într-o dimineață absolut minunată de toamnă, alături de câțiva prieteni care își doreau la fel de mult ca noi să ajungă pe cel mai înalt vârf din Carpații noștri. Era 8 și jumătate dimineața când am ajuns la Stâna lui Burnei, unde am parcat mașina și de unde ne-am început urcarea.

Avântul și dorința de a ajunge pe două dintre cele 13 vârfuri din România cu o înălțime de peste 2.500m, ne făcea să urcăm destul de repede, fapt care a și început să ne obosească după prima oră din traseu.

Porțiunea până în Căldarea Văii Rele, jumătatea drumului spre Moldoveanu, are o urcare suținută, care te poate obosi rapid dacă nu îți dozezi bine energia. Drumul trece pe lângă Cascada Văii Rele, unde probabil că te vei opri să faci câteva fotografii, și te duce până în căldarea de care povesteam mai sus, unde vei fi tentat să iei o pauză ca să îți încarci bateriile. Noi așa am făcut și a ieșit un mini picnic de toată frumusețea, lângă apa care șerpuia căldarea și sunetul casadei care se spărgea în stâncile Văii Rele.

Vedeam de aici renumitul trapez Viștea – Moldoveanu. Ni se arăta și Spintecătura Moldoveanului, care trezise puțină teamă în câțiva dintre noi.

Cu bateriile destul de bine încărcate, dar și o primă baterie de dronă consumată (nicio pauză pe munte nu se lasă fără ridcatul dronei), ne-am continuat drumul spre Portița Viștei, apropiindu-ne destul de mult și de Iezerul Triunghiular, lacul în forma unui triunghi aproape echilateral, pe care aveam să îl vedem și mai bine atunci când ajungeam pe vârf.

Întotdeauna mi-a plăcut matematica, iar Lacul Triunghiular m-a fascinat încă de cânt am auzit de el. Natura nu încetează să ne surprindă niciodată. Dar absolut niciodată.

Spintecătura Moldoveanului

Continuăm urcarea și ajungem în Portița Viștei, de unde avem o vedere clară spre Valea Viștei, un alt traseu (mai lung, dar probabil că și mai pitoresc) care te poate duce pe acoperișul României. Tot de aici zărim și urcarea mai abruptă către Viștea Mare. Urmau 30-40 de minute care ne-au solicitat atât picioare, cât și mâinile. E-o porțiune în care trebuie să fii cu ochii în patru. Nu-i periculoasă atât timp cât ești suficient de atent încât să alegi ruta cea mai potrivită.

Atunci când ai o urcare ori o coborâre mai abruptă, menține întotdeauna trei puncte de contact cu peretele. Mută membrele pe rând, unul câte unul.

SFAT UTIL MERSULUI PE MUNTE

Ajunși pe Viștea Mare, ne simțeam deja tot mai aproape de atingerea țelului nostru. Am început să uităm rapid de oboseală, iar după o pauză de câteva minute ne-am reluat drumul spre Moldoveanu, apropiindu-ne de porțiunea care ne trezea cea mai mare teamă, Spintecătura Moldoveanului.

E vorba de o bucată de cel mult 100 de metri lungime, puțin mai expusă decât celelalte porțiuni de creastă, și care are în mijlocul ei o adâncitură pe care trebuie să o cobori și apoi să o urci din nou, pe partea cealaltă.

Abia când ajungi acolo îți poți face o idee. Eu văzusem zeci de filmări și citisem multe despre ea, iar așa îmi făcusem o imagine despre cum va fi. Realitatea mi-a arătat că e mai simplu de parcurs decât îmi imaginasem eu. Porțiunea e asigurată cu lanțuri, iar traversarea ei durează doar câteva minute, atât timp cât reușești să îți invingi teama de a te afla pe un perete expus, care însă nu prezintă pericole în condiții obișnuite.

Creasta Viștea-Moldoveanu din Munții Făgăraș

Munții Făgăraș și două dintre cele mai înalte vârfuri din România, Viștea Mare și Moldoveanu.

200 

lei

600 

lei

Cumpără acum

Odată trecuți de acest hop, ne mai despărțeau doar câteva minute de Vârful Moldoveanu.

Era ora 14:30 și noi eram pe cel mai înalt vârf din România. Simțeam o bucurie extraordinară, care ne dădea și mai mult avânt să ne gândim deja la următoarea călătorie.

Fotografii aeriene – Deasupra Vârfului Moldoveanu și a Munților Făgăraș

Am zăbovit aici aproape o oră, apoi ne-am continuat traseul, coborând spre Vârful Galbena, apoi lacurile cu același nume și, într-un final, revenind la Stâna lui Burnei, de unde pornisem câteva ore mai devreme.

Pauză de hidratare pe cel mai înalt vârf din România

Bucata aceasta de traseu nu te va mai solicita așa mult, însă îți va menține atenția la cote mari, căci porțiunea este în curs de remarcare, motiv pentru care semnele nu sunt atât de vizibile. Fii atent pe unde mergi și ai grijă să nu te abați de la traseu.

În mod normal, în două ore și jumătate, maxim 3, ar trebui să ajungi la Stâna lui Burnei. Te așteaptă până acolo aproape o oră de mers pe creastă, încă o oră prin zona lacurilor și apoi o ultimă oră prin jnepeniș și pădure.

Atenție mare, căci te va prinde seara la întoarcere, iar în pădure va fi întuneric. Asigură-te că ai o frontală pentru astfel de situație, înainte să pornești la drum.

Tot drumul de întoarcere a fost presărat de poveștile trăite la urcare. Despre cât de grele am crezut că vor fi unele porțiuni și despre cât de ușor le-am urcat. Despre cum a dispărut toată oboseală odată ajunși în vârf. Despre bucuria de a cuceri două dintre cele mai înalte vârfuri din România.

Am ajuns astfel la 3 vârfuri de peste 2.500m cucerite: Omu, Viștea Mare și Moldoveanu, iar dorința pentru 2019 e să le cucerim și pe celelalte 10 care au mai rămas în acest „top”.

Filmare aeriană – Munții Făgăraș, Vârful Moldoveanu

Te invităma cum să privești filmul acestei călătorii. Unul care și acum ne dă fiori și ne face să tresărim de bucurie.

Privește-l la rezoluție maximă. A fost filmat la rezoluție 4K cu drona DJI Mavic 2 Pro, aflată deja la a doua expediție. S-a comportat exemplar și de această dată!

Filmul celui de-al 6-lea episod #DeasupraMuntilorRomaniei – Filmat cu DJI Mavic 2 Pro

Pe data viitoare, dragi munțomani! Revenim cu multe surprize frumoase în 2019 și mulți alți munți pe care îi vom filma și fotografia din dronă!

You May Also Like

About the Author: Liviu Albu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *