Pisoi albastru de rusia

Fiecare pisică Albastru de Rusia este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stilul de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere sunt administrarea cantității corecte de mâncare pentru a fi în forma ideală în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Rasa Albastru de Rusia este una dintre cele mai vechi rase prezentate la primele expoziții de pisici, deși pe atunci apăreau într-un grup împreună cu British Shorthair. Prima asociație a crescătorilor ei datează din 1867. Rasa a ajuns în Polonia la începutul anilor douăzeci ai secolului trecut.

 

Pisica Albastru de Rusia – istoria rasei naturale

Este o rasă naturală, ceea ce înseamnă că a fost modelată nu de oameni, ci de condițiile dure în care au trăit aceste pisici. Pisicile Albastru de Rusia provin din Arhanghelsk la Marea Albă, iar clima acestui loc le-a făcut să fie puternice și rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv la temperaturi foarte scăzute. Blana groasă, frumoasă, cu reflexii argintii, combinată cu istețimea și curiozitatea acestor pisici, le-au făcut favoritele țarilor ruși, iar marinarii le luau cu ei pe nave, crezând că aduc noroc. Așa a început expansiunea lor în întreaga lume.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pisicile Albastru de Rusia aproape că au dispărut. Puținele exemplare rămase au început să fie încrucișate cu rase orientale, de exemplu cu pisicile siameze, pentru a salva rasa. Atunci, în procesul recuperării rasei, multe țări au urmat un curs diferit și în prezent, standardul rasei este ușor diferit în diverse federații felinologice. În plus, se pot distinge trei tipuri de pisici rusești:

  • tipul englez
  • scandinav
  • american

Cel mai asemănător cu reprezentanții originali ai rasei este tipul englez (blana groasă, moale, urechi așezate aproape vertical, pomeții și zona mustăților proeminente), și cel mai puțin – tipul american (blana cea mai subțire și mai deschisă la culoare, urechile foarte mari și așezate oblic pe părțile laterale ale capului și pomeții mai puțin accentuați).

 

Enciclopedia pisicilor: rasa de pisici Albastru de Rusia (Russian blue cat)

 

Albstrul de Rusia – caracteristici

În organizația felinologică FIFe, pisica Albastru de Rusia (RUS) este poziționată în categoria a III-a, reprezentată de pisici cu blana scurtă și somaleze.

Pisicile Albastru de Rusia sunt de dimensiuni medii. Femelele (3-4 kg) sunt mai mici decât masculii (4-5,5 kg). Corpul lor este grațios și subțire, cu un contur vizibil al mușchilor. Pasul lor este demn și fluid. Coada lungă și picioarele lungi cu lăbuțele rotunjite adaugă grație posturii. Pernițele labelor sunt de culoarea lavandă. Pisica Albastru de Rusia are craniul plat și botul drept. Ochii lor sunt verzi, în nuanța smarald, iar culoarea trebuie să fie cât mai intensă, fără marginea galbenă.

 

Îngrijirea pisicilor Albastru de Rusia

Pisicile Albastru de Rusia aparțin raselor cu blana scurtă. Blana lor este foarte densă și, un lucru nemaiîntâlnit în lumea pisicilor, substratul are aceeași lungime ca și stratul superior. Această caracteristică este responsabilă pentru structura unică a blănii, netezimea și catifelarea acesteia. Părul acestei rase este cenușiu la bază, iar vârfurile sunt fără culoare, ceea ce creează efectul de reflexii argintii. Culoarea blănii trebuie să fie uniformă, gri – albăstruie, de la nuanța gri deschis la gri închis și grafit. Nu sunt permise decolorările, petele sau modelele pe blană.

Îngrijirea blănii nu este complicată. Merită să vă pieptănați animalul de companie o dată pe săptămână cu o perie moale. Pisica Albastru de Rusia nu trebuie scăldată fără indicația clară a medicului veterinar, atunci când recomandă băi terapeutice (de exemplu, din cauza bolilor de piele).

Prețul pisicilor Albastru de Rusia variază de la circa 1.600 RON până la 2.500 RON. Acest preț se aplică pisicilor de companie, care nu sunt destinate reproducerii ulterioare. Astfel de exemplare sunt castrate deja la crescătorie sau contractul de cumpărare include o clauză care impune efectuarea aceste proceduri. Pisicile care sunt cumpărate în scopul înmulțirii, pot costa până la 5.000 RON, iar prețurile sunt stabilite individual. Atunci când cumpărați o pisică Albastru de Rusia, ca și în cazul oricărei alte pisici de rasă, trebuie să alegeți o crescătorie verificată, asociată la o organizație internațională felinologică. Cumpărarea pisicilor din pseudo-crescătorii susține această practică ilegală și contribuie la suferința animalelor. Pisicile Albastru de Rusia din surse necunoscute pot suferi de multe boli genetice grave.

 

Sănătatea pisicilor Albastru de Rusia

Ca rasă naturală, Albastrele de Rusia se bucură de sănătate bună și de o viață lungă. Nu au predispoziție la boli ereditare, sunt puternice și rezistente. Cu toate acestea, trebuie amintit că în calitate de pisici domestice, acestea pot fi predispuse la deshidratare, ceea ce poate duce la probleme ulterioare cu sistemul urinar. Insuficiența renală cronică este relativ frecventă la pisicile Albastru de Rusia, de aceea prevenirea și controalele veterinare periodice sunt foarte importante.

Nutriția acestei rase nu diferă de cea a altor pisici. Dieta ar trebui să fie cât mai aproape de cea naturală, bogată în carne, cu un conținut redus de carbohidrați. Cea mai bună soluție va fi hrana umedă fără cereale. Merită să adăugați un pic de apă la fiecare porție servită.

Pisicile Albastru de Rusia bine îngrijite, din crescătorii veritabile, au o viață lungă și trăiesc adesea până la 20 de ani.

 

Enciclopedia pisicilor: rasa de pisici Albastru de Rusia (Russian blue cat)

 

Pisica Albastru de Rusia – caracter

Pisica Albastru de Rusia este extrem de loială stăpânului său, pe care și-l alege singură pentru tot restul vieții. Nu este recomandată pentru persoanele care lucrează de dimineață până seara, deoarece are nevoie de multă atenție și afecțiune din partea proprietarului. Aceste pisici sunt tovarăși buni în toate activitățile casnice – de la curățenie, gătit, până la vizitarea băii. Statul în brațe, cerutul mângâierilor, mersul la somn și trezirea împreună sunt parte din viața de zi cu zi.

În calitate de proprietar, este obligatoriu să-i oferiți pisicii multă distracție și efort intelectual. Pisicile Albastru de Rusia sunt inteligente și învață rapid lucruri noi – reacționează la nume, recuperează, merg la lesă. Aceste pisici, datorită curiozității și receptivității sale înnăscute, se poate plictisi rapid, astfel încât atributele pentru simularea vânătorii cu pisica trebuie schimbate frecvent sau, uneori, ascunse pentru ceva timp. Pe de altă parte, un astfel de grad înalt de activitate a pisicii îi impun stăpânului inventivitate creativă. Vă recomandăm undițele pentru pisici pentru joaca cu patrupedul.

Pisicile Albastru de Rusia își demonstrează și folosesc cu plăcere flexibilitatea și agilitatea, le plac cățăratul și înălțimile mari, unde se simt în siguranță și pot observa teritoriul. Trebuie să inspecteze fiecare colț al apartamentului, chiar și cel mai înalt. Ideală pentru ele este autostrada pentru pisici alcătuită din rafturi agățate de perete. Pisicile Albastru de Rusia nu sunt amatoare de schimbări frecvente, nu le plac locurile noi și călătoriile. Sunt de asemenea sensibile, dacă nu le acordați atenție mult timp pot avea depresie felină. Sunt puternic atașate de mediul și oamenii bine cunoscuți.

 

Enciclopedia pisicilor: rasa de pisici Albastru de Rusia (Russian blue cat)

 

Pisica Albastru de Rusia se plimbă cu grația unui aristocrat, ocazional dând de știre despre ea însăși prin tors. Este interesant că această rasă are o empatie înnăscută, poate ghici perfect starea de spirit și bunăstarea stăpânului. Odată cu vârsta, aceste pisici nu își pierd din firea distractivă și dorința de joacă, iar zâmbetul lor caracteristic este de neînlocuit.

Trebuie avut în vedere faptul că aici este descris caracterul standard al rasei, dar fiecare exemplar va fi unic în felul său și probabil că nu vom întâlni două personalități feline identice.

 

Curiozități despre pisica Albastru de Rusia:

  • Țarul Nicolae I avea o pisică Albastru de Rusia, căreia îi încredința cele mai mari secrete de stat. În anul 1901 i-a oferit reginei Victoria și fiului ei, Edward al VII-lea, o pereche de pisici din această rasă. Prințul și-a asumat chiar patronajul onorific asupra asociației crescătorilor de pisici Albastru de Rusia cu păr scurt
  • În anul 1850, admirația pentru pisicile rusești a atins un nivel atât de înalt încât la curtea țarului se putea bea vodcă cu denumirea „Pisica Albastru de Rusia”
  • Și Papa Ioan Paul al II-lea a avut două pisici Albastru de Rusia în apartamentele papale din Vatican
  • Există o înscriere din vremurile vechi despre pisicile din această rasă: „Pentru a ascunde mai ușor ochii smarald vizibili vânătorilor ruși vigilenți, Dumnezeu i-a dat acestei pisici gene așa de lungi, sprâncene abundente și blană strălucitoare, încât să le fie mai ușor să scape de sulițe în zăpada argintie a Siberiei”
  • Există versiuni de culori ale pisicilor Albastru de Rusia, cum ar fi albă și neagră. Cu toate acestea, nu au fost recunoscute de majoritatea asociațiilor felinologice
  • Pisica Albastru de Rusia cu păr lung este rasa denumită Nebelung

 

 Karolina Łuszczyk

 

Neagoe Gabriel, medic veterinar: Primul lucru la care mă gândesc: văd o pisică frumoasă și atașată de stăpân.

Este o pisică atletică și grațioasă, are păr scurt și mătăsos. În lumina naturală blana are niște un luciu și reflexe fascinante. Iar dacă te uiți în ochii unei asemenea feline, ești cucerit pe loc de frumusețea și profunzimea privirii sale.

Neagoe Gabriel, medic veterinar: Pisica Albastru de Rusia numai ochi verzi are. Dacă sunt alte culori atunci nu este rasă pură.

Unii pisoi au această culoare a ochilor încă de la 3-4 luni, la alții verdele se instalează și se intensifică treptat. Încă de mici sunt agili și au instinctul de vânător foarte dezvoltat.

Neagoe Gabriel, medic veterinar: Asta este și specific la rasă, că sunt foarte vioaie foarte jucăușe, după cum ați văzut mimează vânătoarea. Sunt ca niște balerine, au mișcări controlate, niciodată nu mi-au spart nimic.

Ca majoritatea raselor cu păr scurt, Albastra de Rusia nu necesită o îngrijire laborioasă pentru menținerea blănii. Este printre cele mai longevive feline domestice, cu o rezistență și o sănătate de invidiat.

Neagoe Gabriel, medic veterinar: Am în grijă, ca medic veterinar, multe pisici, în special Albastre de Rusia și am pisici și de 20 de ani care sunt bine-merci.

Cu toate ca originile ei sunt rusești, la ora actuală, în Rusia, trăiesc mai puține exemplare decât în afara ţării. Felinele ajunse inclusiv în România sunt printre cele mai admirate în expozițiile de specialitate.

You May Also Like

About the Author: Adam Croditier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *