Raul barlad

Bârlad este un râu din estul României, cel mai important afluent din partea stângă al râului Siret. Izvorăște din Podișul Central Moldovenesc și trece pe lângă orașele Negrești,Vaslui, Bârlad și Tecuci.

Până în secolul al XV-lea, Bârladul se vărsa direct în Dunăre. Luptele dintre Ștefan cel Mare și Radu cel Frumos au implicat la un moment dat abaterea de către Ștefan cel Mare a unui braț al Siretului, pentru a seca șanțul unei fortificații a dușmanului său. [1] Aceasta a dus, în timp, la deplasarea cursului Siretului spre est, în albia veche a Bârladului, care curgea paralel cu Siretul, vărsându-se separat în Dunăre. Acest fapt rezultă atât din cronica lui Miron Costin, cât și prin existența Bârlădelului, vechiul său curs părăsit. Legarea brațelor Siretului realizată de Ștefan cel Mare a fost consolidată de Gheorghe Ștefan (1653-1658), după cum rezultă dintr-un document din 1660. [2]

  • Administrația Națională Apelor Române – Cadastrul Apelor – București
  • Institutul de Meteorologie și Hidrologie – Rîurile României – București 1971

Avertizare cod portocaliu de inundatii pe raul Barlad si pe afluentii din judetul Vaslui

Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundatii pe raul Barlad, sectorul Bacesti-Negresti, si pe afluentii Tutova si Racova, din judetul Vaslui, valabila luni, pana la ora 18.00.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pe cursul superior al raului Barlad (sectorul Bacesti-Negresti) si pe afluentii Tutova si Racova se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, precum si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie.

De asemenea, avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, avertizarea cod galben de inundatii a fost prelungita pana la ora 18.00 pe raurile din Dobrogea, din judetele Constanta si Tulcea, pe raurile din bazinele hidrografice Vedea, Neajlov, Sabar, in judetele Dambovita, Teleorman si Giurgiu, pe Barlad si pe afluentii Prutului inferior din judetele Iasi, Vaslui si Galati.

In avertizare se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor avertizate si pe cursurile de apa necadastrate.
 

Sursa: Mediafax

Etichete: , , ,

Dată publicare:01-07-2013 12:50

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

You May Also Like

About the Author: Horea Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *