
Rezolvare subiecte Evaluare Națională 2022 la Matematică. Vezi baremele la Mate – VIDEO
Subiectele Matematică de la Evaluare Națională 2022 sunt rezolvate de Cristian Demian, un profesor de matematică. Vezi care sunt răspunsurile corecte și cum ar fi trebuit rezolvate exercițiile.
UPDATE: Au fost publicate baremele de corectare pe edu.ro și pe știrileprotv.ro.
Barem matematică Evaluare Națională 2022
–-
Profesorii de matematică Cristian Demian și Monica Chivu rezolvă subiectele la matematică. Inițial pe Facebook au publicat rezolvarea exercițiilor grilă, iar în clipul de pe Youtube explică felul în care trebuiau rezolvate problemele.
După ora 15.00, Ministerul Educației publică pe site-ul edu.ro baremele de corectare.
Subiectele la Matematică de la Evaluare Națională 2022
Când se afișează rezultatele la Evaluare Națională 2022
Rezultatele la Evaluare Națională 2022 vor fi publicate peste o săptămână, pe 23 iunie 2022. După momentul în care vor apărea primele rezultate, elevii și părinții lor au la dispoziție două zile să depună contestații, în cazul în care sunt nemulțumiți de notele primite.
Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022
23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Sursa: youtube.com
Etichete: , , , ,
Dată publicare:16-06-2022 11:07
Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News
Printre abilitățile transferabile (soft-skills) căutate atât de angajatori, cât și utile în cazul antreprenorilor, se numără și cea de rezolvare a problemelor (problem-solving). Probabil ai regăsit-o în multe anunțuri de angajare sau pe listele cu topuri ale celor mai apreciate abilități în muncă. Deși poate părea că unii oameni au natural astfel de abilități, ele se pot dezvolta. Află din acest articol cum poți să-ți dezvolți această abilitate.
Problem-solving: ce este?
O problemă este ceva mai greu de înțeles, de realizat sau de gestionat. Poate fi un task, o situație, interacțiunea cu o persoană, etc. Rezolvarea problemelor este abilitatea de a găsi soluții bune pentru provocări mai mult sau puțin complexe. Aceasta implică identificarea posibilelor cauze ale unei probleme și dezvoltarea unui plan de acțiuni care rezolvă acea problemă.
În realitate, cu toții rezolvăm probleme, luăm decizii și găsim soluții în fiecare zi. De modul în care o facem depinde însă calitatea vieții noastre.
De ce să-ți dezvolți skill-ul de problem-solving?
Cu toții avem decizii de luat și întrebări la care să răspundem în fiecare zi, în viețile noastre. Iar uneori ne confruntăm cu situații care ne pot părea mai complicate. Mulți dintre noi poate nici nu ne dăm seama că puteam face ceva mai simplu și ușor – decât atunci când avem atenție pentru dezvoltarea noastră și învățare.
Iată câteva motive pentru care să investești în dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor:
-
Este un skill util în viață, în general. Când reușești să rezolvi situații provocatoare ușor și rapid, te poate scuti de bătăi de cap, în multe situații, atât pe tine cât și pe cei din jurul tău.
-
Îți salvează timp, pe care îl poți folosi pentru lucruri importante pentru tine. De ce să petreci mai mult timp rezolvând un task care pare complicat, când poți găsi soluții mai ușoare pentru toți cei implicați?
-
Te ajută să progresezi în carieră. Indiferent de domeniul în care lucrezi, atunci când găsești soluții practice, rapide, inovative îți faci timp pentru taskuri mai complexe, cu impact mai mare și acest lucru te ajută să devii mai bun și să ai timp să investești în tine.
-
Este o abilitate importantă în management. Mai ales dacă-ți dorești poziții de manager sau lider, abilitatea de a soluționa situații dintre cele mai diverse îți va folosi foarte mult. Oamenii din echipa ta, clienții, furnizorii și toți stakeholderii pot veni către tine cu variate provocări.
-
Este crucială dacă ești sau vrei să devii antreprenor. În cazul în care vrei să ai propria afacere, cu siguranță te vei confrunta cu situații dintre cele mai diverse la care de multe ori poate nu te aștepți. Miza personală este mai mare când ești pe cont propriu, iar echipa poate este mai mică la început – deci investește în abilitatea de problem-solving și vei fi mai pregătit.
Cum să-ți crești abilitatea de problem-solving?
Orice se poate învăța, mai ales o abilitate de tip soft skill, care poate fi aplicată în orice domeniu sau arie. Iată mai jos câteva sfaturi prin care poți să-ți dezvolți capacitatea de a rezolva probleme din ce în ce mai complexe. Desigur, te încurajăm să cauți și să descoperi și mai multe – vei da peste o grămadă de resurse.
„Nu putem rezolva probleme folosind același tip de gândire cu care au fost create.”
Albert Einstein
Concentrează-te pe soluții, nu pe problemă
E important să înțelegi care e problema, care e cauza sa, ce implicații are. Însă, la fel cum spune faimosul citat al lui Albert Einstein, ai nevoie de alt tip de gândire pentru a genera soluții – pentru că acestea pot fi în direcții în care nici nu te aștepți.
Cercetătorii în neuroștiință au dovedit că creierul nu poate găsi soluții dacă te concentrezi pe problemă. De ce? Atunci când te gândești la probleme, efectiv hrănești negativitatea, care activează la rândul ei emoții negative în creier. Aceste emoții blochează alte soluții potențiale. Recunoaște problema, rămâi calm și intră într-o atitudine orientată pe soluții, în care te întrebi care poate fi răspunsul mai degrabă decât să petreci mult timp cu mintea la ce nu a mers și cine e de vină.
Înțelege cauza: încearcă tehnica celor 5 „De ce?”
Fără să petreci mult timp cu mintea la problemă, poți găsi rapid cauza de la rădăcină a acesteia, folosind metoda celor 5 „De ce?” (The 5 Why-s). Aceasta implică să pui întrebarea „De ce?” de minim 5 ori asupra unei probleme, până ajungi la cauza acesteia, pe care să o soluționezi pentru a rezolva problema pe termen lung. Poți citi în acest articol cum să o folosești.
Folosește ascultarea activă
Cam în orice situație provocatoare interacționezi și cu alți oameni, mai ales atunci când lucrezi în echipă. Pentru a găsi soluții mai ușor și mai bine, e important să știi să asculți activ și să o faci constant și repetat. Vei observa detalii care altora le scapă sau pe care le-ai putea rata dacă te gândești, de exemplu, întruna la cauza problemei sau la efectele acesteia.
Schițează un mindmap („hartă a minții”)
Un mindmap este un fel de „fotografie” / schemă vizuală a unei probleme și a soluțiilor posibile. Te poate ajuta să te concentrezi, să-ți stimulezi creierul, să-ți crești capacitatea de gândire creativă și să generezi mai multe idei de soluții, sau idei care pot duce la soluții.
Fă un mindmap desenând problema ca idee centrală, apoi adaugă ramuri, săgeți principale care constau în cauzele problemei. Folosește creativ și liber schema pentru a explora detalii și cum se leagă, și adaugă și soluții sau idei de soluții (eventual cu altă culoare). Poți face și separat o schemă diferită cu toate soluțiile posibile. Adaugă ramuri cu toate modurile în care poate fi rezolvată problema, cu cine poate ajuta, cu idei conexe. La final alege cea mai bună soluție. Metoda ar trebui să te ajute să identifici cea mai practică și eficientă opțiune.
Vorbește cu un coach
Un coach este un expert care te ajută, prin întrebări bune și ascultare activă, să descoperi perspective noi de a vedea o problemă, să vezi soluții la care nu te aștepți, să-ți pui întrebări la care nu te-ai gândi singur. În momentele în care ai provocări la muncă sau în viața personală, o sesiune de coaching poate fi foarte utilă și chiar parte din soluția-surpriză. În timp, îți poți dezvolta capacitatea de a-ți pune întrebările mai bine și singur – și îți vei crește și abilitatea de problem-solving. Poți discuta online cu un coach specializat, chiar pe BestJobs, prin sesiuni unu-la-unu accesibile.
Surse: 1, 2; Photo by Startup Stock Photos from Pexels