Rezumat baltagul pe scurt

Romanul baltagul este una dintre capodoperele sadoveniene caracteriz

ate prin concizie, dinamism si

armonie compozitonala, care porneste de la balada Mioritasi are ca tema centrala cautarea si

recunoasterea adevarului.

Aparut in anul 1930, cuprinzand 16 capitole scrise numai in 17 zile, acest roman are un fir epic simplu

care se poate rezuma usor.

Nechifor Lipan, oier instarit din Magura Tarcaului si sotul Vitoriei, pleaca la Dorna sa cumpere oi pe care

sa le aduca apoi la iernat.

Ramasa acasa cu fiica sa, Minodora, deoarece feciorul, Gheorgit

a era cu oile in baltile Jijiei, Vitoria este

ingrijorata de tacerea lui Nechifor care nu ajunsese inca la Cristesti unde se afla baiatul lor.

Deoarece trecuse mult timp de la plecarea sotului si timpul incepuse sa se schimbe, Vitoria merge l

a peot ca sa-i scrie lui Gheorghit

a si apoii trece pe la baba Maranda, vrajitoare

a satului. Chemat de

mama sa, baiatul se intoarce acasa si fac impreuna un drum la Manastirea Bistrita si la Piatra Neamt.

Devenind din ce in ce mai banuitoare si neavand incredere in autoritati, muntean

ca hotaraste definitiv

sa plece pe urmele lui Nechifor Lipan.

Cei doi, Vitoria si Gheorghit

a, pleaca spre Dorna, trecand prin Bicaz, Calugareni si Farcasa, unde il

intalneste si pe subprefect si unde afla de la mos Pricop de trecerea lui Nechifor. Calatoresc apoi la

Borca, la Cruci si prin tara dornelor ajungand la Vatra Dornei, unde sunt informati ca Lipan a cumparat o

turma de 300 de oi, plecand spre Neagra cu alti doi ciobani carora le-a randuit 100 de oi.

Vitoria si Gheorghita refac drumul celor trei ciobani trecand prin cea din urma Dorna, prin Brosteni, prin

Borca prin Sabasa si in final, prin Suha, unde afla de la hangiu ca turma era insotita doar de doi ciobani

de Calistrat Bogza si Ilie Cutui.

Femeia isi da seama ca Nechifor Lipan a disparut intre Sabasa si Suha si cercetand pe cont propriu

, il

gaseste pe cainele Lupu in curtea unui gospodar si cu ajutorul lui descopera osemintele sotului intr-o

rapa.

Vitoria indeplineste obiceiurile crestinesti ale inmorma

ntarii, lasa autoritatil

e sa faca cercetarile

necesare, dar la praznicul de inmormantare reface punct cu punct momentele crimei si il demasca pe

ucigas care se repede asupra lui Gheorghita. Lovit de acesta cu baltagul si atacat de caine, Calistrat

Bogza isi recunoaste vina inainte de a muri. Atingandu-si scopul, Vitoria se pregateste de plecare pentru

Baltagul – rezumat scurt

Trimis de Pescar Alexandru
din 13 Mai 2003

Baltagul
-rezumat-

Într-un sat de pe valea Tarcaului, in muntii Moldovei, pe la sfârsitul lunii Noiembrie, Victoria Lipan, nevasta de cioban, si-a amintit, torcând pe prispa casei, de povestea spusa de sotul ei la petreceri. Nechifor Lipan plecase de doua luni la Dorna, sa cumpere oi , si nu se mai intorsese. Ramasa doar cu fica sa, Minodora, si ingrijorata de absenta barbatului, femeia a cautat alinare si raspunsuri la preotul Danila si la vrajitoara Maranda.Lipsa vestilor, presimtirile si visul în care l-a vazut pe Nechifor, îndepartându-se calare peste o apa, cu spatele la Victoria, au facut-o sa banuiasca moartea barbatului.

Ca sa-i fie de ajutor în descoperirea adevarului, femeia l-a chemat acasa pe feciorul ei, Ghioghita, plecat la turmele de la apa Jijiei, sa le supravegheze alaturi de baciul Alexa.

Baiatul a sosit aproape de sarbatorile de iarna, aducând vesti despre turme,dar nestiind nimic despre tatal sau.

Dupa Boboteaza, au plecat amândoi la manastirea Bistrita.Sfatuita de staret,s-au dus la Piatra-Neamt si Victoria a cerut autoritatilor se cerceteze disparitia sotului sau.

Cunoscand bine drumul turmelor, femeia a ales calea pe care a presupus ca a urmat-o si sotul ei. Infruntand viscolul iernii, cei doi au poposit in localitatile intalnite in cale. Victoria a stat de vorba cu oamenii si a aflat ca Nechifor a trecut pe acolo.La Borca a participat la un botez, iar la Cruci la o nunta, pentru a nu supara gazdele si pentru a iscoti oamenii.Ajunsi in tara Dornelor, din informatiile culese Victoria a dedus ca Nechifor a fost insotit de alti doi ciobani, carora le-a vandut jumatate din turma cumparata de el.

In localitatea Sabasa s-au oprit semnele trecerii lui Lipan, dar acolo l-au gasit pe Lupu, cainele ciobanului.Refacand drumul dintre Suha si Sabasa, cu ajutorul cainelui au descoperit intr-o rapa osemintele lui Nechifor.

Respectand traditia, ajutata de carciumarul Toma si de sotia acestuia, Victoria si-a inmormantat sotul dupa datina.La praznicul de pomenire, alaturi de gospodarii satului si de alti straini, a invitat si autoritatile locale, si pe cei doi presupusi asasini, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Dupa ce I-a cerut lui Bogza baltagul si I l-a dat lui Gherghita, femeia a povestit drumul celor trei ciobani si uciderea lui Nechifor, ca si cand ar fi fost martora la intamplare. Pierzandu-si cumpatul, Bogza s-a aruncat aupra lui Gherghita, care a dat drumul cainelui. Lovit de fecior in frunte cu baltagul si muscat de caine, Bogza si-a martorisit crima si a murit. Ilie Cutui a fost arestat de jandarm.

Dupa implinirea datoriei fata de sotul mort, Victoria a facut planuri de viitor pentru familia sa. Dupa ce vor gasi turma de la Rarau, sa se intoarca la Sabasa pentru parastas, apoi sa plece la Jijia, pentru a hotara intoarcerea oilor la munte, la pasunea de vara. La praznicul de patruzeci de zile sa vina si Minodora, casa cunoasca mormantul tatalui ei.Apoi se vor intoarce acasa in sat sa-si continuie viata.

 Verifica-ti cunostintele in testul Baltagul de Mihail Sadoveanu!

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de ‘download’ !!!

Rezumat scurt al romanului social „Baltagul” scris de scriitorul român Mihail Sadoveanu si publicat in anul 1930 de către Editura Cartea Românească din București. Rezumat la celebra povestire „Baltagul” in care este vorba despre o femeie pe nume Vitoriei Lipan care pleacă în cătarea soțului ei oier care nu s-a mai întors de când a plecat cu oile la iernat. Baltagul este un subiect inclus în

Vezi si
Rezumate pe capitole „Baltagul”
Baltagul – caracterizare Vitoria Lipan
Baltagul – demonstraţie că este roman

Baltagul

de Mihail Sadoveanu

REZUMAT SCURT 1

Eroina principala a cartii Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza, energica.
Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de la
Dorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea isi ia toate masurile de precautie si pleaca in cautarea sotului.
Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea.
Curajul si barbatia acestei taranci de la munte se vad atunci cand, intrebandu-i pe oamenii intalniti in cale despre sotul sau, ea reuseste sa refaca drumul pe care a trecut Nichifor Lipan.
Mergand pe urmele a  trei ciobani Vitoria deduce ca Nichifor Lipan era insotit de alti doi pastori. Dornici sa-i ia averea,  la o rascruce de drumuri, cei doi tovarasi de drum il omoara pe Nichifor Lipan. Deducand ca acolo era locul unde ar fi putut pieri cel de-al treilea, adica Nichifor Lipan, Vitoria se opreste cu fiul sau in sat si pregateste un parastas pentru pomenirea sufletului celui ucis, la care ii cheama si pe cei doi insotitori ai sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cu ajutorul cainelui Lupu, descopera intr-o prapastie osemintele sotului sau.
In timpul parastasului, Vitoria Lipan conduce astfel dialogul incat reface povestea mortii lui Nichifor pe care, i-o spune lui Bogza. Aluziile femeii il infurie.
Cand Bogza, tot mai suparat, se ridica sa o loveasca, Vitoria striga la Gheorghita, care il infrunta  pe dusman cu baltagul, dupa care a dat drumul cainelui Lupu, care il recunoaste pe cel ce-l omorase pe stapanul sau, si-i sfasie beregata. In clipa din urma ciobanul il cheama pe preot si se spovedeste, recunoscandu-si vina si spunand ca oile sa fie intoarse stapanilor lor adevarati, adica Vitoriei si lui Gheorghita.
Jandarmii il aresteaza pe Ilie Cutui, ca partas la omor.In ultima clipa, Vitoria il iarta pe Calistrat Bogza pentru fapta sa nevrednica.

Baltagul

de Mihail Sadoveanu

REZUMAT SCURT 2

Actiunea, de o simplitate fermecatoare, este plasata in zona de munte a Vaii Bistritei. Un oier instarit de pe Valea Taranului, pe nume Nechifor Lipan pleaca dupa oi la Dorna si nu se mai intoarce. Darza sa nevasta Vitoria cade pe ganduri si, fara zabava, pleaca in cautarea barbatului, pe Bistrita in sus. Este insotita de fiul ei Gheorghita, pe care il inarmeaza cu un baltag. Ajung la Dorna si, dupa ce capata unele informatii despre cel disparut, fac cale intoarsa si adulmeca urmele lui Nechifor Lipan. Vitoria si Gheorghita cauta din sat in sat (Brosteni, Borca, Sabasa), dar peste Muntele Stanisoara, intre Sabasa si Suha, urmele oierului devin neclare. Insa deodata gasesc la un gospodar cainele lui Nechifor Lipan si, astfel, afla oasele disparutului intr-o rapa a Stanisoarei. Pana la urma, Vitoria Lipan descopera ucigasiii, doi oameni rai din Suha. Ce-l care-l omorase cu baltagul pe Nechifor este lovit, tot cu baltagul, de catre Gheorghita.

Rezumat scurt al romanului social „Baltagul” scris de scriitorul român Mihail Sadoveanu si publicat in anul 1930 de către Editura Cartea Românească din București. Rezumat la celebra povestire „Baltagul” in care este vorba despre o femeie pe nume Vitoriei Lipan care pleacă în cătarea soțului ei oier care nu s-a mai întors de când a plecat cu oile la iernat. Baltagul este un subiect inclus în programa de la BAC Vezi siEroina principala a cartii Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza, energica.Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de laDorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea isi ia toate masurile de precautie si pleaca in cautarea sotului.Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea.Curajul si barbatia acestei taranci de la munte se vad atunci cand, intrebandu-i pe oamenii intalniti in cale despre sotul sau, ea reuseste sa refaca drumul pe care a trecut Nichifor Lipan.Mergand pe urmele a trei ciobani Vitoria deduce ca Nichifor Lipan era insotit de alti doi pastori. Dornici sa-i ia averea, la o rascruce de drumuri, cei doi tovarasi de drum il omoara pe Nichifor Lipan. Deducand ca acolo era locul unde ar fi putut pieri cel de-al treilea, adica Nichifor Lipan, Vitoria se opreste cu fiul sau in sat si pregateste un parastas pentru pomenirea sufletului celui ucis, la care ii cheama si pe cei doi insotitori ai sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cu ajutorul cainelui Lupu, descopera intr-o prapastie osemintele sotului sau.In timpul parastasului, Vitoria Lipan conduce astfel dialogul incat reface povestea mortii lui Nichifor pe care, i-o spune lui Bogza. Aluziile femeii il infurie.Cand Bogza, tot mai suparat, se ridica sa o loveasca, Vitoria striga la Gheorghita, care il infrunta pe dusman cu baltagul, dupa care a dat drumul cainelui Lupu, care il recunoaste pe cel ce-l omorase pe stapanul sau, si-i sfasie beregata. In clipa din urma ciobanul il cheama pe preot si se spovedeste, recunoscandu-si vina si spunand ca oile sa fie intoarse stapanilor lor adevarati, adica Vitoriei si lui Gheorghita.Jandarmii il aresteaza pe Ilie Cutui, ca partas la omor.In ultima clipa, Vitoria il iarta pe Calistrat Bogza pentru fapta sa nevrednica.Actiunea, de o simplitate fermecatoare, este plasata in zona de munte a Vaii Bistritei. Un oier instarit de pe Valea Taranului, pe nume Nechifor Lipan pleaca dupa oi la Dorna si nu se mai intoarce. Darza sa nevasta Vitoria cade pe ganduri si, fara zabava, pleaca in cautarea barbatului, pe Bistrita in sus. Este insotita de fiul ei Gheorghita, pe care il inarmeaza cu un baltag. Ajung la Dorna si, dupa ce capata unele informatii despre cel disparut, fac cale intoarsa si adulmeca urmele lui Nechifor Lipan. Vitoria si Gheorghita cauta din sat in sat (Brosteni, Borca, Sabasa), dar peste Muntele Stanisoara, intre Sabasa si Suha, urmele oierului devin neclare. Insa deodata gasesc la un gospodar cainele lui Nechifor Lipan si, astfel, afla oasele disparutului intr-o rapa a Stanisoarei. Pana la urma, Vitoria Lipan descopera ucigasiii, doi oameni rai din Suha. Ce-l care-l omorase cu baltagul pe Nechifor este lovit, tot cu baltagul, de catre Gheorghita.

You May Also Like

About the Author: Iuliu Dimitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *