Textul descriptiv literar

Când ființele umane comunică, au tendința de a folosi cuvintele ca instrument pentru a caracteriza anumite fenomene. În acest fel, individul își evocă constant gândurile, care sunt expuse prin descrieri de oameni, animale, lucruri, idei sau dorințe.

Potrivit Academiei Regale a Spaniei, descrie este „a contura, a desena, a imagina ceva, reprezentând-o într-un mod care să dea o idee completă despre el”. În plus, RAE indică o a doua definiție: „reprezintă pe cineva sau ceva prin limbaj, referindu-se sau explicând diferitele sale părți, calități sau circumstanțe”.

ce este un text descriptiv?

Pentru a reprezenta acest concept este imposibil să nu intri într-un paradox de confirmare, întrucât, tocmai, trebuie să apelezi la tehnica descrierii. În termeni practici, textul descriptiv este cel folosit pentru a afirma un anumit subiect, subiect sau obiect.

Prin urmare, nu este vorba doar de a sublinia (menționa) un lucru, ființă vie sau fenomen procesat prin intelect. Mai degraba, trebuie să vă referiți la atributele unui obiect într-un mod adecvat (obligatoriu). să le prezinte, fie oral, fie în scris. Din acest motiv, textul descriptiv (de tip obiectiv) este esențial pentru scrierea științifică.

Clase de text descriptiv

În toate materialele scrise, este foarte important să se estimeze dacă intenția scriitorului, naratorului sau radiodifuzorului are sau nu o judecată de valoare. Acest scop depinde de nivelul și tipul de intervenție pe care subiectul decide să o pună într-o expresie. Deci, sub această premisă, textul poate fi obiectiv sau subiectiv.

Text descriptiv obiectiv

În acest caz, forma declarației depinde de aprecierile exprimate dintr-un punct de vedere (probabil) imparțial. În concordanță, persoana care scrie descrierea narează la persoana a treia și elimină orice încărcătură de judecăți personale. Prin urmare, enunțurile textului se limitează la precizarea caracteristicilor unui subiect sau lucru, așa cum este.

La rândul său, textul descriptiv obiectiv este inerentă oricărei definiții tehnice. De exemplu: conform Wikipedia un nor este „hidrometeorul format dintr-o masă vizibilă formată din cristale de zăpadă sau picături de apă microscopice suspendate în atmosferă. Norii împrăștie toată lumina vizibilă și, prin urmare, par albi”…

text descriptiv subiectiv

Apare atunci când individul articulează setul de caracteristici descriptive ale obiectului și se permite intervenției pentru a-și da o opinie pro sau împotriva anumitor elemente. Și anume, În acest tip de text prezența evaluărilor este perfect normală., recomandari, negatii ale atributelor indicate. În consecință, textul descriptiv subiectiv este distinctiv de descrierea literară.

De exemplu (comparativ cu definiția tehnică a Wikipedia), noțiunea de „nori” conform lui Azorín: „norii ne dau un sentiment de instabilitate și eternitate. Norii sunt — ca și marea — întotdeauna diferiți și întotdeauna la fel. Privindu-le, simțim cum ființa noastră și toate lucrurile aleargă spre nimic, în timp ce ele — atât de fugare — rămân eterne”.

Caracteristicile textului descriptiv

Dacă se ține cont de definiția de „descriere” oferită de RAE, este de înțeles de ce textul descriptiv este cheia socializării oamenilor. Din acest motiv, trebuie să fie clară și, în niciun caz, utilizarea sa nu poate da naștere la interpretări ambigue sau confuze.

Precizie

Pentru a realiza un text descriptiv este esenţial să se acorde atenţie obiectului care se caracterizează fără a fi necesară adăugarea unor elemente de relaţie externe sau indirecte. În plus, această exactitate impune limitele atributelor a căror prezență este pertinentă. În același timp, această rigoare indică care proprietăți nu sunt necesare pentru a sublinia.

Prin ello, fișele tehnice sau științifice privind specia sau soiul atribuite unei ființe vii reprezintă un bun exemplu de precizie în textul descriptiv. De exemplu: „Rasa de câini dalmatian are blana scurtă albă, cu pete negre, o coadă lungă și o siluetă zveltă” (Bligoo.com, 2020). În acest caz, întrebările referitoare la originea croată a câinilor dalmați sunt dispensabile.

claritate

Când un anumit obiect este evocat pentru a-l descrie, se folosește limbajul. În concordanță, este foarte important să știi să folosești un limbaj și un vocabular suficient de legat de obiectul descris. De asemenea, este necesar să se explice elementul caracterizat oricât de complex sau simplu este acesta.

În acest moment, intenţia emiţătorului mesajului este relevantă alături de tipul descrierii (tehnice sau literare). De exemplu: dacă vrei să descrii apusul, cel mai potrivit este să folosești cuvinte care se referă la culori, timp și loc. La fel, dacă scrierea poartă o încărcătură subiectivă, se poate vorbi despre amintirile sau sentimentele transmise de scenă.

coerență

O descriere validă definește calitățile unei persoane, animal sau lucru realizate printr-o succesiune de cuvinte sau propoziții care ajută la înțelegerea acesteia. Din acest motiv, trăsăturile distinctive ale elementului de detaliu necesită o ordine sau un sens specific. Cu alte cuvinte, dezorganizarea ideilor subminează consistența reprezentării.

De exemplu: un mamifer cenușiu cu un trunchi uriaș, urechi și colți este, fără îndoială, un elefant și, prin urmare, mare. Nu este deloc mic. Pe de altă parte, romanele științifico-fantastice și poveștile fantastice încorporează adesea segmente cu cadre incoerente cu scopul de a scufunda (sau deruta) cititorii într-un univers improbabil.

Alte texte de diferențiat de textul descriptiv

Text narativ

O scriere narativă este, de asemenea, folosită pentru a descrie o scenă, un moment, o persoană sau un lucru, dar o face „spunând ceva”. Acțiunea este prezentă aici ca un element cheie pentru că important este să spunem ce s-a întâmplat și cum. Apoi, un text narativ relatează un fapt sau felul în care ceva se întâmplă sau sa întâmplat, în timp ce unul descriptiv precizează doar atributele.

Text argumentativ

Acest tip de text are ca scop explicarea funcționării unui obiect sau a succesiunii unui eveniment printr-o adevărată expunere a trăsăturilor sau evenimentelor. Acest argument încearcă să convingă cititorul de autenticitatea punctului prezentat.. Prin contrast, textul descriptiv se limitează la arătarea caracteristicilor unui element fără a încerca să-l convingă pe destinatar.

You May Also Like

About the Author: Horea Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *